Tautumeitas – Tautumeitas

Tautumeitas
(CPL Music CPL025)

Tautumeitas is een zesvrouwsformatie uit Letland. Net als bij muziek uit de andere Baltische staten en Finland spelen de vocalen een belangrijke rol. Maar anders dan bijvoorbeeld de Finse is die van Tautumeitas harmonischer. Minder ruw, net zo dynamisch en krachtig. De zes zingen allen, drie ervan bespelen instrumenten: viool en accordeon. Percussie is eveneens een ding. Live verzorgen de dames dit zelf, op de cd neemt een gastmuzikant dit voor zijn rekening.
Verrassender is de inzet van koperblazers (trombones en trompet) en wel op een zeer subtiele, haast onopvallende manier. Het geeft kleur aan de uitvoering. Mooi voorbeeld is Päde, een lied over rituelen rond de naamgeving bij geboorte. Raganu Nakts gaat over de kortste nacht van het jaar. Zo luisterend naar Tautumeitas breng je die dansend en feestend door…(met louter zang en stuwende percussie).
Naast de opzwepende nummers is er ook ruimte voor fraaie ballads, zoals Pelite over de muis die de verbinding tot stand brengt tussen het leven onder en boven de grond. Gastmuzikant Reinis Sejans zet hier de synthesizer in als een duimpiano, met de zachte tonen uit de accordeon een mooi klankpalet vormend. Soms neigen de liederen wat meer naar goed gearrangeerde popsongs, maar ze zijn allen geworteld in de vocale traditie van Letland, met zijn sagen, legenden en metafysische verhalen. Toch is het vooral het instrument stem  – en dan in zesvoud – dat deze cd ijzersterk maakt.

Scroll naar boven