Tennessee Studs – Turn up the heat

Turn up the heat
(www.tennesseestuds.com)

Americana met een stevige bluegrass-twist, dat is de sound die Tennessee Studs op hun jongste aanwinst voor het voetligt brengt. Vernoemd naar de mannelijke variant van het Tennessee Walker, een bijzonder gestroomlijnd gangenpaard, zetten de vijf studs een degelijke eigen sound neer. Het fraaie boekwerk rond de cd, vormgegeven door Jan Paul Tjen, is er helemaal op gericht om het vuur op te poken tot een aangename warmte in deze vooral koude tijden.

Met op dit album uitsluitend eigen werk timmert Tennesee Studs fiks aan de weg. Het merendeel van de composities is van de hand van gitarist/pedal steel speler Roland van Beveren. Dobrospeler Jeroen Schmohl en fiddler Joram Peeters laten eveneens hun songwriterskills horen. Het gezelschap bestaat verder uit mandolinespeler Jeff Cardey en contrabassist Hendrik Holm. Alle vijf weten ze hoe ze een gitaar moeten bespelen en zijn ze vocaal vaardig om zowel solo als meerstemmig te zingen.

De typerende bluegrass meerstemmigheid is ook duidelijk aanwezig op dit schijfje. De Studs hebben verhalen te vertellen, die in degelijk gearrangeerde muzikale western trenchcoats passen. Het kwintet kreeg hulp van een vijftal bevriende muzikanten op onder andere drums, blues harp, banjo en accordeon, waardoor er een unieke blend is ontstaan tussen stevige americana songs, afgewisseld met akoestisch ingetogener werk.

Ondanks dat het album in een zevental studio’s is vastgelegd, leverde Teejay de Melker een homogene eindmix en master af. Tennessee Studs weet de aandacht duidelijk vast te houden tot de laatste noot van deze veertien tracks tellende cd. Net als de soepele stap, draf en galop-gangen van de Tennessee Walker baant de muziek van deze vijf Studs zich een vloeiende weg door de weidse graslanden!

Scroll naar boven