Terasa Algueiro – O Misterio

Salgueiro

O misterio

Teresa Salgueiro zal bij de meesten niet direct een associatie oproepen. Tot je Madredeus noemt. Of haar foto met dat typische lange gezicht en ravenzwarte, lange haren. Jarenlang was Salueiro het stemgeluid van de Portugese groep die de fado een nieuwe impuls gaf. Enkele jaren terug verliet ze de groep en werd het stil.
Sinds 2010 werkt(e) aan haar eerste solo album, waarvoor ze alle teksten schreef. De muziek daarvoor  kwam tot stand in samenwerking met de zorgvuldig uitgekozen muzikanten. In 2011 en 2012 werd het album O Misterio opgenomen en nu dus in Nederland verkrijgbaar. Uiteraard zijn er parallellen met Madredeus. Verwacht van Salueiro geen flitsende up tempo songs, meer tergend langzame songs in slow motion, al gooit Salgueiro op A fogueira alle remmen los. Er heerst op dit album een serene rust, die echter vol spanning zit. Een betere titel kan je niet bedenken.
De stem van Salguiero is krachtig, meer uitgesproken als op de – vooral latere – Madredeus albums. Minder gemompel, meer zang, zou ik haast zeggen. De muzikale aankleding is heel knap. Drums/percussie, contrabas, gitaar en accordeon vormen een fraaie en zorgvuldig effectieve omlijsting voor de vocalen. Met name percussionist Rui Lobato zorgt met inventief slagwerkbegeleiding voor de nodige drive. Bassist Oscar Torres staat garant voor de diepte met vooral de gestreken bas. Accordeon zorgt voor de omspeling van de zang, terwijl de gitaar vaak de effecten toevoegt.
Je krijgt direct een lounge gevoel, maar er zit dus diepgang in. Luister naar een track als A fortaleze, met een geweldige dynamiek en spanningsopbouw. Af en toe neem je flarden van de fado waar, maar ook minimal music door repetitieve patronen, een techniek die Madredeus met vooral Rodrigo Leao in de begintijd veelvuldig gebruikte. De groep zonderde zich enige maanden af om tot dit totaalgeluid te komen en dat heeft duidelijk vruchten afgeworpen. Salgueiro c.s. zijn ook niet zuinig. Je mag je 75 minuten genieten van deze droommystiek met ballen.

 

Scroll naar boven