TFF Rudolstadt 2012 voorbij

Zondag 8 juli is de laatste dag van het Tanz und Folkfest in Rudolstadt. Verschillende interessante concerten en presentaties staan nog op het programma. Skaídi, het duo dat bestaat uit de Zweedse joiker Inga Juuso en de jazzbassist Steinar Raknes zal ik moeten missen. Zo ook de presentatie van het project ‘Magic concertina’. Ondanks de vaak dubbele optredens van de artiesten, is het aanbod namelijk te groot om alles bij te wonen. Het is dus vooral zaak om strategisch te kiezen uit de 358 optredens door bijna 1200 artiesten uit 40 landen.

Mijn eerste keus is Alison Krauss, die met haar vaste band, Union Station, optreedt op het podium van de Heidecksburg. Bovendien heeft ze dobrospecialist Jerry Douglas meegebracht. Het concert blijkt de klim van 100 meter zeker waard. De ijzingwekkend zuivere stem van Krauss gecombineerd met het slide-vuurwerk van Douglas brengt het publiek regelmatig tot luidkeels enthousiasme. Dat de Amerikanen op zeker spelen, bewijst ook het rek op de achtergrond. Daarin hangen zo’n twintig gitaren, mandolines en banjo’s. Dan Tyminski en Ron Block pikken er regelmatig weer een nieuw instrument uit.

Jerry Douglas

Op het concertpodium in het Heinepark – op de andere oever van de Saale – verschijnt Chumbawamba op het podium. Het vijftal begint wat rustig en iets later – door problemen met de vliegreis – aan een concert dat gaandeweg steeds meer aanwezigen ‘begeistert’. Jude Abbott presenteert de nummers in het Duits. De stem van Boff Whally is gehavend maar zijn gevatte reacties zeker niet. Als op de achtergrond een trein voorbijrijdt en Neil Ferguson het Johnny Cash-gitaar-trein-ritme inzet en ook nog een onvervalste would-be-Johnny-Cash uit het publiek het podium opklautert, kan de avond niet meer stuk. Ongetwijfeld heeft de Engelse groep in Rudolstadt veel nieuwe fans vergaard met hun oprecht geëngageerde liederen.

Chumbawamba

De Duitse Reggaeband Gentleman & the Evolution sluit het festival af. De Jamaicaanse klanken van de Duitse band klinken heerlijk op de achtergrond als ik nageniet en uitrust van het grootste wereldmuziekfestival in Europa.

De ‘grootste van Europa’ is echter geen doel, vertelt perschef Wolfram Böhme. “We streven er vooral naar om een breed en goed programma aan te bieden. De bezoekers moeten hier vooral genieten.” Dat klopt want met ruim 28.000 bezoekers op de drukke zaterdag kun je vrijwel overal toch goed terecht. De organisatie doet met de circa 1000 vrijwilligers echter veel meer dan programmeren. Uit de 10.000 rollen toiletpapier, 50 liter vloeibare zeep en 550.000 papieren handdoeken blijkt dat ook het bijhouden van de sanitaire voorzieningen een doel is.

 

 

Scroll naar boven