TFF-Rudolstadt

Nu de dagen langer worden, begint de festivalkoorts bij menig folkliefhebber al weer aardig op te lopen. New Folk Sounds zal daarom de komende tijd aandacht besteden aan enkele festivals. Een daarvan is het Tanz- und Folkfest Rudolstadt. Dat was althans de naam van het festival toen het in 1955 in de toenmalige DDR van start ging. Ondertussen is het festival uitgegroeid tot het grootste wereldmuziekfestival van Duitsland.

Het 22-ste festival vindt plaats van 5 tot 8 juli in Rudolstadt, een provinciestad zo’n 50 kilometer ten zuiden van Weimar. Artiesten van over de hele wereld treden er op, verspreid over verschillende lokaties. Naast klinkende namen als Alisson Kraus & Union Station, John Hyatt, Chumbawamba, Hannes Wader, Oumou Sangare en Béla Fleck zijn dat nog honderden anderen.

Ieder jaar staat er één land centraal. Deze keer is dat China. Dat levert ongetwijfeld weer verrassingen op want ook hier is het aanbod erg breed: Van echte Chinese folkrock (Er Shou Mei Gui) tot traditionele muziek van de Oeigoeren (Makit Dolan Muqâm Troupe).

Ieder jaar krijgt bovendien één instrument extra aandacht. Nu is dat de concertina. Dit betekent dat virtuozen uit verschillende landen (waaronder de Engelse Alistair Anderson) aan het eind van het festival gezamenlijk een concert op dit instrument zullen geven. Het is de taak van producent Wolfgang Meyering om uit de tien deelnemende solisten één ensemble te smeden.

Meer informatie op: www.tff-rudolstadt.de

Scroll naar boven