Thanos Stravridis – A suitcase full of dreams

A suitcase full of dreams
(Kyklos Records SIL 354)

Voor twaalf tracks gebruikte Thanos Stravridis 29 medemuzikanten. Toch staat de Grieks-Macedonische accordeonist zelf centraal op het album. Alle composities zijn, op een enkele intro en de bewerkte traditionals van de openingstrack na, van de hand van Stravridis. Ook de hoofdmelodie wordt telkens gespeeld door de accordeonist.
De basis wordt gevormd door bass, drums en vaak elektrisch gitaar, aangevuld met onder meer piano, trompet, fluit, Fender Rhodes, viool. Op een viertal tracks horen we de kaval, naast gadulka en een enkele keer flamenco gitaar, fluit en een dosis percussie-instrumenten. Niet onbelangrijk zijn de ingevoegde geluidseffecten middels elektronica. De muziek is jazzy, soms zelfs gypsy zoals het Hot club de France-achtige Café de tour Blanc of Drom. Tevens een rumba (Morning sunrise), een blues gebaseerd op een hora (Blue9).
Met name die nummers waarin de kaval en gadulka een rol spelen en de ritmen duidelijk Balkan geïnspireerd zijn, vind ik de sterke kant van Stravridis. Hij voegt iets toe aan de traditionele rimten, niet in de laatste plaats door de elektronica en de jazzy begeleiding. Het is geen samengaan, maar een heuse versmelting van Westerse, Oosterse en Balkan invloeden.
Stravridis is een voortreffelijk klavierspeler, vingervlug en hij haalt de gekste polyfonieën  uit zijn blaasbalginstrument. Daarnaast beheerst hij het spel met passende dissonanten, maar ook met inventief staccatospel, zoals in opener A Balkanian in New York.  Een ontdekking deze Thanos Stravridis!

Scroll naar boven