The Amazing Stroopwafels – Gewoon gebleven

Gewoon gebleven
(Quiko QCCD13, Coast to Coast)

Wim Kerkhof en consorten nemen een unieke plaats in waar het gaat om het Nederlandse lied. Ten eerste is haast elke tekst een combinatie van een serieus onderwerp, een tekstuele geestigheid en een sympathieke toegankelijkheid, geschikt voor een breed publiek. Ten tweede is de muziek een combinatie van allerlei zeer verschillende genres, waarin in elk geval kleinkunst, levenslied, rock en volksmuziek vallen te ontwaren. De groep speelt al decennia lang op straat op de Lijnbaan in Rotterdam. De laatste jaren vullen ze ook de podia van vele Nederlandse theaters. Ze zijn meer folk dan de meeste traditionele muziekgroepen.  Van groepswisselingen is nauwelijks sprake. Een gezamenlijke missie.

Met Gewoon gebleven brengen de mannen van The Amazing Stroopwafels hun achttiende reguliere langspeler uit. Op zich al een kunststukje, maar iets wat extra glans krijgt door het feit dat dit in de relatieve marge van de muziekwereld plaats vindt. Rijk worden er in geen geval van. Natuurlijk worden de thema’s van de liedjes herkenbaarder naarmate er meer cd’s verschijnen van de Stroopwafels, maar het is bewonderenswaardig hoe creatief Wim kerkhof blijft omgaan met onderwerp, tekst en melodie. En waar hij eerst nog gebruik maakte van het niet geringe tekstuele talent van Cees Pons, doet hij het nu gewoon helemaal zelf.
Tien nieuwe nummers die weer prikkelen en strelen als altijd. Het titelnummer is al helemaal Stroopwafels in optima forma: de dubbele betekenis van gewoon gebleven wordt met een overtuigend gevoel voor subtiliteit muzikaal verpakt. Het openingsnummer Rotterdam Zuid heeft ook zo’n dubbele invalshoek: bedoelt hij nu dat Rotterdam ook een dermate grote problematiek als ontwikkelingslanden kent, dat daar nou eens een gironummeractie voor gestart zou moeten worden? Is het zo erg in Rotterdam Zuid, dat de landen aan wie wij doorgaans geld geven, er zoveel beter voorstaan dat zij nu dit rampgebied gaan ondersteunen? Neemt hij het hele TV-rampenactiegedoe op de korrel?

In Biafra en Bangladesh wordt nu gecollecteerd.

Ook in Burkina Faso, toen men het nieuws had bestudeerd.
Want daar bleek maar eens heel duidelijk uit:
het gaat niet goed met Rotterdam Zuid.

(…)

Heel de wereld! Neem een wijs besluit!
Stort op 555 voor Rotterdam Zuid.
Je moet niet denken, maar je moet iets doen.
Het is gewoon een kwestie van fatsoen.

Het leuke van de liedjes van The Amazing Stroopwafels is dat je er op verschillende niveaus van kunt genieten. Zo’n beetje zoals je naar Koot en Bie kon kijken.
Om de aanschaf van de nieuwe nog iets aantrekkelijker te maken, staan er zeven bonustracks op, live opgenomen tijdens de theatertournee Van eigen deeg, in de Brabantse plaatsen Etten-Leur en Veldhoven. Daaronder het onovertroffen lied over Rigardus Rijnhout, beter bekend als de reus van Rotterdam. Geen sprookje, maar harde werkelijkheid.

 

www.amazingstroopwafels.nl

Scroll naar boven