The Amazing Stroopwafels – Hiero

Hiero
(Quiko QKCD14)

Het heeft even geduurd voor er weer een nieuwe cd van The Amazing Stroopwafels verscheen. Het lijkt er op dat de inspiratie liedjes zich wat minder frequent aandient bij opperstroopwafel Wim kerkhof. Wat niet vreemd zou zijn na het uitbrengen van zo’n twintig lp’s en cd’s met eigen werk. Gewoon gebleven, de laatste cd met merendeels nieuw materiaal, stamt uit 2012. Hiero bevat twaalf nummers. Drie daarvan verschenen eerder al (toen nieuw) op de Stroopwafels verzamel-cd All you van eat uit 2014: Feyenoord, Jos had het geweten en Zigeunerschnitzels.
De rest van de cd biedt weer een aantal typisch Kerkhof liedjes, zoals bijvoorbeeld Het laatste Brintapak, dat verhaalt over de reden waarom Wim brak met zijn ontbijttraditie. Maar ook Hudsonstraat en Vraag maar ik weet alles kennen de combinatie van verwondering, herinnering en menselijkheid die een snik en een glimlach losmaken.
De trap, een lied over de weg naar de top, is een samenwerkingsverband met The Kik. Wim Kerkhof en Dave von Raven schreven samen tekst en muziek van het lied. Bij de opname van het lied waren naast von Raven (zang, clavecimbel) ook Kikkers Arjan Spies en Paul Zoontjes (beiden zang en percussie) betrokken. Een wat andere uitvoering van het lied verscheen eerder op de cd Stad en land van The Kik.
Badmuts verplicht was de titel van een compilatie van liedjes van The Amazing Stroopwafels die de Rijnmond als onderwerp hadden. Het is nu de instrumentale afsluiter van Hiero, met gitarist Arie van der Graaf in de hoofdrol.
Naast de vaste uitbreiding van het trio – Koos Pakvis op bas en Hans Greeve op drums – vinden we als overige ‘ouwe getrouwe’ Johan Jansen (pedalsteel), Jerry Gout (banjo) en Rens van der Zalm (mandoline, gitaar, accordeon, viool).

Scroll naar boven