The Amazing Stroopwafels – Mooi weer

Mooi weer 
(Quiko QK02)

In 1981 verscheen bij platenmaatschappij Universe de tweede lp van The Amazing Stroopwafels onder de titel Mooi weer. Net als op de debuutplaat was het repertoire half Nederlands-/half Engelstalig. Dat gold in extremis voor het bewezen prijsnummer van deze lp: Oude Maasweg, een vertaling van Leon Russell’s Manhattan Island serenade door Cees Pons en Wim kerkhof. Eerst werd een couplet in het Engels gezongen, daarna werd gecontinueerd in de eigen taal. Fred Piek, die de groep al had verlaten, zong het als gast in duo met Wim Kerkhof, en dat was een schot in de roos.

De hoesfoto beeldt alle op de lp te vinden nummers uit. Makkelijk te herkennen zijn De vlieger (inderdaad het André Hazes succes), Arie’s koffie, Opel Kadett, Hang up the phone en It’s just my hands. Een leuk zoekplaatje, wat je in eerste instantie niet opvalt.

Een herpersing van Mooi weer diende zich in 1986 aan. Op basis van het succes van Oude Maasweg werd gekozen voor een andere hoesfoto, die een opvallend romantisch beeld geeft van het Rotterdamse Botlekgebied. Het cd-tijdperk had zich echter op dat moment al duidelijk aangediend, waardoor de nieuwe lp-versie slechts mondjesmaat zijn weg naar de klant vond.

Wim kerkhof besloot de rechten van alle bij Universe verschenen Stroopwafels platen te kopen, en nam ook de voorraden over. Hij startte zijn eigen platenlabel Quiko. Begin 2021 was de tweede voorraad Mooi weer lp’s op, vooral dankzij de hernieuwde interesse in vinyl. Dat gaf voldoende vertrouwen om opnieuw een vinyloplage te bestellen. Er werd voor gekozen om de originele hoesfoto in ere te herstellen, maar nu wel met klaphoes en een verklarend verhaal van Merlijn Kerkhof – zoon van Wim en tevens schrijver van het boek Oude Maasweg kwart voor drie.

Wat bij het opnieuw beluisteren opvalt is dat Mooi weer een bijzonder gevarieerd geheel is, overtuigend gezongen op een stevige basis van gitaar, bas en drums, die wordt verzorgd door de oud-Fungus leden Arie van der Graaf, Koos Pakvis en Louis Debeij.

Alle Engelstalige nummers van The Amazing Stroopwafels verschenen overigens in 2005 op de cd Zijpaden, die nog steeds verkrijgbaar is, maar enkel bij Wim Kerkhof zelf. Sowieso zijn alle uitgaven van The Amazing Stroopwafels nog via hem te bestellen.

Scroll naar boven