The Andrew Collins Trio – Tongue & Groove

Tongue & Groove
(Eigen beheer: ACT003 en ACT004, www.andrewcollinstrio.com)

Canada’s meest vooraanstaande mandolinevirtuoos Andrew Collins heeft met zijn trio zijn meest recente ambities in een dubbelalbum gegoten. Het eerste schijfje betreft gezongen werk en het tweede uitsluitend instrumentaal werk. Deze opdeling van het repertoire is ruim aantrekkelijker dan een opeenvolging van om beurten een lied en een instrumentaal werkje.
Het trio speelt een cross over van diverse Amerikaanse rootsmuziek stijlen, waaronder jazz, bluegrass en folk. Collins beschikt over een stem die prima past in de traditionele folk, onderhoudend, maar niet echt bijzonder. De songs op Tongue komen voornamelijk uit het repertoire van anderen, waaronder Nick Drake, Roger Miller en Graham Nash. Collins en de zijnen flirten met veel jazzy en vooral virtuoze loopjes op de snaarinstrumenten.
Groove daarentegen staat bol van het eigen werk, met als uitzondering een heel bijzondere instrumentale versie van Pink Floyd’s Goodbye blue sky, en een eigenzinnige compositie van mandolinevirtuoos David Grisman. Collins speelt naast mandoline ook mandocello, mandola en viool. Gitarist Mike Mezzatesta speelt eveneens een lijntje mandoline en viool. Het trio wordt gecompleteerd met contrabassist James McEleney.
The Andrew Collins Trio kleurt met een grote virtuositeit een breed scala aan klanken, of het nu om bebop, honky tonk of traditionele bluegrass gaat. Alles komt soepel uit het instrumentarium gerold, en ook meerstemmig vocaal wordt duidelijk een statement gemaakt, zonder op enig moment klinisch te worden.
Een dubbelalbum om de vingers bij af te likken, heel puur, zonder kapsones en uitzonderlijk transparant.

Scroll naar boven