The bonny men – The bonny men

The bonny men
(Bonny records Bon 1)

Veel interessant nieuws komt er de laatste jaren niet uit Ierland met betrekking tot de traditionele folkmuziek. Meestal is het een herhaling van wat we al zo lang kennen. Uitzonderingen als de clan rond The United Bible studies blijven rondhangen in het alternatieve wereldje en gronden nauwelijks in het bijna conservatieve circuit. Met Bonny men gloort er hoop aan de horizon. De formatie laat horen hun klassiekers te kennen, hun instrumenten te beheersen, subtiele variaties aan te brengen en een wezenlijke eigen inbreng niet te schuwen.  Het achttal bestaat uit jonge muzikanten die een instrumentarium bespelen dat je in de geijkte Ierse folkband tegenkomt: gitaar, bouzouki, houten dwarsfluit, bodhran, uilleann pipes en whistles. De enige vreemde eend in de bijt is wellicht de piano of harmonium. En dat maakt The bonny men juist zo interessant. Niet de meest op de voorgrond tredend, is toetseniste Natalie Ni Chasaide wellicht wel de belangrijkste muzikante in de formatie. Met name de dynamiek die zij inbrengt is groots. Ze bespeelt de piano als een krachtig percussie-instrument om vervolgens fluweelzachte klanken die lijken op een omfloerst klinkende harp uit haar instrument te toveren. Het pompende harmonium is een solide basis voor de solo-instrumenten alsmede een sfeervolle opvulling. In de set Planxty speelt ze harpsichord en dat doet denken aan… juist, Triona Ni Dhomhnaill en Bothy band. Bonny men heeft diezelfde gedrevenheid, kracht en snelheid, maar is wat geraffineerder. Het is een perfecte mix met invloeden van die andere grote Ierse band Planxty. Daaruit stamt het verfijnde snarenwerk dat toch ook dynamisch en ritmisch kon zijn. Zo passeert op deze titelloze debuutcd en fraaie afwisseling aan jigs, slides, slow airs, reels en andere tunes. Vocaal wordt op deze cd gebruik gemaakt van gastzangers. Auteur Aido Lawlor mag -bijna solo- zijn ontroerende Morcambe bay over uitbuiting van gastarbeiders uitvoeren. Het in Gaelic door Roisin Chambers gezongen Caoieadh na dTri Mhuire grijpt je bij de strot. Met typisch nasale Galway stem met flinke uithalen en begeleid door harmonium ontstaat zo een nummer waar Iarla Ó Lionáird jaloers op kan zijn. De verrassing zit hem echter in het slot. Daar vertolkt Bonny men een versie van Robbie Robertson’s The knight they drove old Dixie down waar Joan Baez en the Band hun vingers bij zouden aflikken. Met passie en de nodige snik en sentiment gezongen door Ide Nic Mhathuna, die inmiddels tot vaste vocalist van The bonny men is gepromoveerd.

1 gedachte over “The bonny men – <em>The bonny men</em>”

  1. We zagen de Bonny Men een paar weken geleden op het Festival Interceltique in Lorient, Bretagne. Twee goede concerten gezien, enthousiaste jonge band, Ide Nic heeft idd een prachtige stem maar was wel ontzettend zenuwachtig..
    Mooi verhaal hierboven, een opmerking: het is natuurlijk wel ‘ the night they drove old Dixie down’, er komt geen ridder in het nummer voor :-)

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven