The Butterfly and The Whale – Let her fly, let her dream

Let her fly, let her dream
()

David van der Heijden is al meer dan twintig jaar actief als componist voor film en TV. Met The Butterfly and The Whale belicht hij meer zijn singer-songwriter kant. Hij is een echte snarenman, waarbij de gitaar zijn hoofdinstrument vormt.

Al jaren spoken er liedjes door zijn hoofd, die hij dan als schets opneemt en vervolgens op de plank te laten liggen. De laatste tijd, sinds corona het openbare leven regelmatig lam legt, is David jaar begonnen om ze eens beter uit te werken en op te nemen. De teksten zijn een belangrijk anker. Ze vervangen het beeld waar hij doorgaans mee werkt, wat voor een filmisch karakter zorgt.

Let her fly, let her dream is David’s tweede EP. Het in 2020 verschenen titelloze debuut bevatte acht nummers. Ditmaal schotelt hij je er een zestal voor.
Er doen verschillende muzikanten mee aan de EP. David’s dochter Eva Rosa zingt in twee nummers. In de openingstrack The ballad of ‘Dear John’, een lied over een man die guru is tegen wil en dank, doet ze de leadzang. In het hoopvol gestemde I lived in Camelot gaat ze een duet met haar vader aan.

Henk Jan van Minnen verzorgde op een tweetal nummers piano, terwijl Jasper le Clerq op een drietal tracks viool heeft ingespeeld. Eén nummer – Cactus tree – heeft vier muzikale gasten tegelijk: naast de twee zojuist genoemde instrumentalisten ook nog Jasper van Pelt (trombone) en Martin van Leusden (percussie). Het is een nummer in New Orleans stijl, over de liefde, die zowel heftig als pijnlijk kan zijn. Het werd geïnspireerd door het nummer Himmlers ring van Lowell George, maar pakte toch heel anders uit.

De filmmuziekkwaliteiten van David komen duidelijk tot uiting in het korte afsluitende nummer In the barn, waarin de luisteraar wordt meegenomen terug in de tijd.
De naam The Butterfly and The Whale komt overigens voort uit de gedachte dat alles relatief is. Wat voor de één de zwaarte en belangrijkheid heeft van een walvis, is voor de ander die van een vlinder.

David van der Heijden maakte alle arrangementen, en deed zelf de opnames, mixage en mastering. Het resultaat van zijn noeste arbeid is een mooie verzameling liedjes, die doen uitzien naar een compleet album.

Scroll naar boven