The Clutha – Live from Harvard

Live from Harvard
(Birnam CDCLTHA2019CD)

The Clutha is een legendarische Schotse folkgroep die voornamelijk in de jaren zestig en zeventig redelijk bekendheid genoot. Het vijftal, Ronnie Alexander (gitaar, zang), Callum Allan (viool), Tom Johnstone (doedelzakken), Gordeanna McCulloch (zang) en Erlend Voy (viool, concertina, zang) concentreerde zich vooral op de liederen uit de Lowlands en de traditionele fiddletunes. Zoals in de dagen gebruikelijk doken ze in archieven en bewerkte het gevonden materiaal.
Ik kon me na al die jaren de muziek van The Clutha niet meer goed herinneren. Met de uitgave van Live from Harvard, opgenomen in 1981, blijkt waarom. Wat toen wellicht progressief en vooruitstrevend klonk, komt nu gedateerd over. De arrangementen zijn vrij simpel. De viool, pipes en concertina volgen de melodie, de gitaarbegeleiding bestaat grotendeels uit volle akkoorden, de samenzang bestaat uit het gezamenlijk eenstemmig vertolken van de refreinen, alsof je in een pub zit mee te zingen. De (solo)zang komt vrij ruw en ruraal over.
Even dacht ik de broer van Ronnie Drew te horen… Ook qua aanpak komt die groep van Drew in beeld. Weinig verfijnd, meer onderhoudend dan artistiek uitdagend. De tijd heeft The Clutha, ondanks de verdiensten, achterhaald. Ik vraag me dan ook af wie op deze uitgave zit te wachten.

Scroll naar boven