The False Beards – Ankle

false-beards

Ankle
(Ghosts From The Basement GFTB 7047)

Twee Engelse oudgedienden kunnen het musiceren gelukkig niet laten: Ian A. Anderson (in het verleden actief in Hot Vultures en Tiger Moth, en al sinds mensenheugenis hoofdredacteur van fRoots) en Ben Mandelson (die de meeste bekendheid vergaarde als lid van 3 Mustaphas 3) legden samen tien nummers vast onder gebruikmaking van gitaar, bouzouki en mandoline. Eerder werkten beide heren samen in Blue Blokes 3, waarbij PIL’s Lu Edmonds als derde groepslid fungeerde. In 2011 besloten ze onder de naam The False Beards te gaan opereren.
Op Ankle zijn tien nummers verenigd van diverse pluimage. Twee werden gecomponeerd door Ian Anderson, het openingsnummer The sky kwam uit de pen van Derroll Adams en de afsluiter The panic is on werd geschreven door Hezekiah Jones. Paint it black is natuurlijk een Jagger/Richards nummer. Het werd door Ian Anderson al eerder in een vergelijkbare versie opgenomen en verscheen enkele jaren geleden op de Anderson-compilatie cd The time is ripe. John McCrea’s Friend is a four letter word wordt gecombineerd met een melodie uit Guinee. Verder veel traditioneel materiaal, en ook daar wordt flink mee gestoeid. In Oscar’s bijvoorbeeld wordt van twee muzikanten die allebei Oscar Woods heten (een Engelse melodeonspeler – van wie een sample te horen is – en een Amerikaanse bluesgitarist) nummers gecombineerd: The Bristol hornpipe en Lone wolf blues. Er zitten sowieso veel countryblues invloeden in het geboden repertoire verwerkt. En dat werkt uitstekend.
Spaarzaam werd er gebruik gemaakt van gastmusici: Katie Rose zong in twee nummers en beroerde in één lied de gong. Pete Judge speelde op één track trompet. Toch heeft de cd een rijk en vol geluid. Dat is de verdienste van deze twee oude rotten, die hun creativiteit en energie volledig in deze cd hebben gestopt.

Scroll naar boven