The Inlaw Sisters – Robbing the devil


Robbing the devil

(ILS0701, www.inlawsisters.com)

Schoonzussen Anneke van der Poll en Monique Neuteboom spelen authentieke Appalachian muziek waarbij je niet kan onderscheiden dat dit duo twee Nederlandse dames betreft.

De puurheid en soberheid stralen af van dit opmerkelijke album waarbij zeer ingetogen en op de correcte manier gespeeld wordt. The Inlaw Sisters reisden af naar de opnamestudio van niemand minder dan Dirk Powell om een zo goed mogelijke opname te garanderen. Ze slagen met vlag en wimpel en sluiten hiermee mooi aan bij The Lonesome Sisters en Polecat Creek. Tweestemmige vrouwenzang die complementair werkt. Het lijkt simpel, maar deze samenzang is niet zo gemakkelijk. De stemmen liggen namelijk heel dicht bij elkaar en je moet echt goed op elkaar ingezongen zijn wil je zon nauwe aansluiting vinden.
Instrumentaal gezien is de cd ook heel sober en vooral transparant gehouden. Neuteboom speelt gitaar en banjo, Van der Poll speelt fiddle en banjo-ukelele. Dirk Powell ondersteunt het tweetal met banjo, mandoline, fiddle en gitaar. Ook Sam Broussard vervult een gastrol met de gitaar. We worden getrakteerd op veel traditionals, maar ook op werk van A.P. Carter, Doc Watson, Jean Ritchie en Ola Belle Reed. Van der Poll en Neuteboom kozen voornamelijk voor het bekendere repertoire. Dat mag ook wel bij zon eersteling, al weet ik dat vooral in het wat minder bekende repertoire mooie parels rusten. Het zoeken en vinden van dit soort repertoire en de daarbij behorende anekdotes en verhalen, lijkt me een geweldige uitdaging. Maar The Inlaw Sisters leveren met deze cd al een parel af, op een ongekend niveau, en waarschijnlijk zijn ze de enige in Nederland die deze muziekstijl zo goed verstaan. Prachtig!

Scroll naar boven