The Lasses – Near far


Near far
(eigen beheer/Sonic Rendezvous)

The Lasses – Sophie Janna en Margot Merah (zang, gitaar, ukelele, bodhran, shrutibox) – vormen momenteel waarschijnlijk de meest succesvolle folk-act in Nederland. Met hun tweestemmige zang weten ze alle aandacht op zich gevestigd. Met Near far hebben ze hun vierde cd gemaakt als duo, na het titelloze debuut (2012), Daughters (2015) en Undone (2019). Daarnaast brachten ze in 2017 het album Live at De parel van Zuilen uit samen met Kathryn Claire (zang, viool, gitaar, mondharmonica).

Niet dat Sophie en Margot alles zelf inspelen. Multi-instrumentalist Janos Koolen (gitaar, piano, klarinet, mandoline, banjo, accordeon) speelde op Undone al een belangrijke rol. Naast de ingespeelde instrumenten verzorgde hij ook de opname, geluidsmix en mastering in zijn eigen studio). Op Near far herhaalt Koolen al deze kunsten. De enige andere gastmuzikant is Stijn van Beek (Hot Griselda), die low whistle en uilleann pipes inspeelde.

The Lasses hebben op Near far ervoor gekozen om louter Schotse liederen te brengen. Exact de helft van de twaalf nummers is traditioneel. Met daarbij bekender en minder bekend materiaal. Fear a’bhata (onder meer in een versie van Sandy Denny), Skye boat song en Jock O’hazeldean (in de uitvoering van Fairground Attraction/Eddi Reader) kende ik al. Daarnaast hedendaags werk van onder meer Karine Polwart (Rivers run, haar Follow the heron namen The Lasses al eerder op) en Battlefield Band-oprichter Brian McNeill (Falkirk). Margot maakte zelf een melodie bij het gedicht The farewell van Robert Burns.

Het prachtige werk op de voorkant van het cd-boekje is van de hand van de Duitse kunstenares en folkmuzikante Paula Klee, die een mooie eigen interpretatie gaf aan de titel van het album.

Near far is echt een luisteralbum. Midtempo songs en ballads bepalen de sfeer, die zonder meer geweldig te noemen is. De instrumentale begeleiding zorgt nu en dan voor een vleugje uitbundigheid. Maar achterover gezakt in een comfortabele stoel met iets lekkers in de hand kun je je helemaal onderdompelen in deze fraaie collectie Schotse liederen. Of nog beter: doe dat op het puntje van je stoel bij een optreden van The Lasses.

Website: thelasses.nl

Scroll naar boven