The Mae Trio – Take care take cover

Take care take cover
(Eigen beheer, themaetrio.com)

Het Australische trio rond de zussen Elsie en Maggie Rigby samen met Anita Hillman speelt een hele mooi ingetogen folkstijl met nagenoeg uitsluitend eigen geschreven werk. Ik zag het trio vier jaar geleden tijdens Celtic Connections in Glasgow een heel indrukwekkend optreden neerzetten. De link met Amerikaanse rootsmuziek is duidelijk aanwezig, getuige ook de instrumentatie met banjo, fiddle, viool en ukelele (de zussen Rigby) en de diepere klanken van de cello (Hillman).
Ook vocaal staat het trio als een huis met een aantrekkelijke driestemmige zang. De aanstekelijke progressieve akoestische songs hebben op dit album een duidelijker Appalachen sausje gekregen. Geen wonder, want het Schotland reisje van vier jaar geleden was het begin van een globale reis voor de jonge Australiërs. In no time was The Mae Trio doorgedrongen tot in Nashville, waar ook dit album is opgenomen met een aantal gerenommeerde gastmuzikanten waaronder Darrell Scott (lap- en pedal steel), Molly Tuttle (gitaar), Maya de Vitry (fiddle), Victor Krauss (contrabas) en Kai Welch (trompet).
Elsie en Maggie verzorgen de voortkabbelende begeleidingen terwijl Anita middels de chop-techniek op de cello voor de melodieuze krachtige ritmische elementen zorgt. Naast gestreken cellospel heeft ze ook regelmatig al plukkend een geweldige invloed op de diepte van de muziek. Het trio weet van iedere song een zeer aantrekkelijke, dynamisch en onderhoudend arrangement te maken. De studiogasten brengen het geheel tot een complete orkestratie, met een piekmoment in de laatste song waar de gasten een koor vormen. Ondanks de Amerikaanse invloeden heeft The Mae Trio een duidelijke eigen sound, en ook een eigen manier van songs schrijven. De basis blijft iedere keer de driestemmige zang die overal weer zeer fraai ten gehore wordt gebracht, al worden de lead vocalen doorgaans verdeeld onder de zussen.
Alle songs zijn van eigen hand, met als enige uitzondering Waterlily van Karine Polwart. Take care take cover is een waar genot voor het oor, en tevens een groeialbum, dat naarmate de draaibeurten vorderen, zijn diepgang steeds verder prijs geeft.

Onlangs heeft Hillman het trio verlaten, waardoor de zussen nu verder gaan als The Maes. Inmiddels wordt het cello-spel van Hillman waargenomen door Monique Clare.

Scroll naar boven