The Maes – The Maes

The Maes
(eigen beheer / www.themaes.com.au)

Het derde album van de Australische zussen Maggie en Elzie Rigby kent dezelfde puurheid en kracht als de voorgangers. Toch is er iets veranderd: voorheen heette de band The Mae Trio, en daarin werd het tweetal begeleid door celliste Anita Hillman. In die hoedanigheid zag ik het trio een indrukwekkend concert spelen tijdens Celtic Connections in Glasgow een aantal jaren geleden. Dat was hun Europese debuut en dat heeft de dames geen windeieren gelegd.
Inmiddels heeft de muziek van The Mae Trio/The Maes de hele wereld gezien, want Amerika volgde en daarna nog vele landen. Het reizen werd Hillman te veel, ze zag het eveneens niet zitten om haar leven geheel op te offeren aan de muziek. De zussen gingen om die reden verder als duo onder de naam The Maes. Tijdens hun omzwervingen ontmoetten ze de eveneens bereisde celliste Monique Clare, die een mooie aansluiting maakte bij de zussen.
De muziek van The Maes is zeer kleurrijk en transparant. Invloeden uit de Appalachen zijn nooit ver weg, en met een instrumentarium bestaande uit de clawhammer banjo, fiddle, mandoline en gitaar schrijven Elzie en Maggie de mooiste pareltjes die vocaal ook staan als een huis. De meerstemmige zang is een nadrukkelijk aanwezig handelsmerk. Ook hier weer mooie transparantie en veel gevoel voor puurheid. De zoetigheid van de zelfgeschreven songteksten wordt spannend gemaakt door de inventieve arrangementen die de luisteraar leidt naar een warm bad.
Luisteren naar de Maes is een lust voor het oor, ondanks de bewaakte transparantie komen er steeds weer nieuwe mooie muzikale lijntjes voorbij. Het is de kunst van het klein kunnen spelen, want vanuit die kleinheid kan je groots uitpakken, en dat gebeurt ook diverse keren op het album.
The Maes is in de lijn van de vorige albums, met dezelfde frisheid en sprankelend kleurenpalet. Het album in opgenomen op diverse locaties in Ierland, Schotland, Canada en Australië. Ondanks de diversiteit aan studio’s is het geheel heel homogeen, wat bewijst dat de dames heel goed weten waar ze mee bezig zijn. Een absolute aanrader!

Scroll naar boven