The Matthews Baartmans Conspiracy – Distant Chatter

Distant Chatter
(MIG02522)

In het verlengde van Matthews Southern Comfort ligt het duo The Matthews Baartmans Conspiracy, een aangenaam prettige uitzondering op de meestentijds onsmakelijke samenzweringen in deze tijd. Zowel Iain Matthews als BJ Baartmans zorgden voor 10 nieuwe discussiepunten.

Voor oude Matthewsfans die nog hangen in zijn Fairport Convention tijdperk zal Distant chatter het bewijsstuk vormen dat de Brit wel erg ver is afgedreven van zijn roots. Geen traditionals, geen alternatieve Britpop, maar wel degelijke, catchy en soms behoorlijk jazzy composities. Die liggen in het verlengde van wat we de laatste jaren van Matthews voorgeschoteld kregen en bestempelen daarmee de ontwikkeling die hij doormaakte als zanger en componist.

Regelmatig een toonsoortwisseling, dissonante akkoorden, maar toch ook nog steeds een vlotte melodie. En een stem die met elk jaar en album gerijpter en meer doorleefd wordt. Op de akoestische gitaar van de zanger na worden alle verdere klanken geproduceerd door geluidentovenaar Bart-Jan. Van elektrische- resonator-, bas- en akoestische gitaren, mandoline, banjo, bouzouki tot keyboards en drums en percussie.

Vroeger had je niet meer nodig dan de one-man-band Koperen Ko, tegenwoordig kan je af met one man orchestra BJ. Daarbij verzorgt BJ ook nog achtergrondvocalen en zorgt voor een voortreffelijke opname. Met name het gitaarspel op de elektrische gitaar is direct herkenbaar met zijn a typische soli, bendings en effecten.

Fourteen months ligt in de lijn van voorgaande MSC. Are you a racist is ondanks het delicate onderwerp van een vrolijke, opgewekte, lekker lopende melodie voorzien. Jazzy opener Sleepwalking kan zo uit de periode met Egbert Dierckx en het Searing Quartet stammen. Niet ieders favoriete periode, maar ik vind het groots.

Qua thematiek is het niet een vrolijk album. De actuele problematiek heeft zijn weerslag op de teksten: eenzaamheid, (vermeende) solidariteit, onverdraagzaamheid, lockdowns, verwondering en chagrijn, deceptie en toch ook weer sprankjes hoop en verwachtingen.

Met het filosofische vraagstuk Is this it, een echte ballad waarin qua structuur de ‘oude’ Matthews valt te ontdekken, besluit het duo een sterk album. Herkenningspunten volop, waarmee je jezelf kunt vereenzelvigen, en een lichtpuntje in deze vreemde tijd.

Scroll naar boven