The Milk Carton Kids – I only see the moon

I only see the moon
(Far Cry Records FCR 00005CD)

Al ruim 10 jaar vormen de Amerikaanse zanger/gitaristen Kenneth Pattengale en Joey Ryan het duo The Milk Carton Kids, waarbij ze voor een groot deel van hun muzikale carrière geïnspireerd wisten door de samenzang van Simon & Garfunkel. Maar wel op een overtuigende en creatieve manier. Die invloed proberen ze nu wat naar de achtergrond te verplaatsen. Het kostte het duo de nodige tijd om zichzelf opnieuw te ontdekken. Hun vorige volledige album met nieuw repertoire, All the things that I did and all the things that I didn’t do, dateert van 2018 en werd geproduceerd door Joe Henry, die andere kanten van hun muzikantzijn naar voren haalde. Daarna verscheen nog een een zeven tracks tellend mini-album (The only ones) en een live-album (Live from Symphony Hall).

Dit keer besloten The Milk Carton Kids de zaken zelf anders aan te pakken. De productie van I only see the moon was in handen van Kenneth Pattengale. De tien nummers die op het album staan laten een ander geluid horen dan voorheen. Toch herken je de sound en liggen de liedjes nog immer goed in het gehoor. Muzikale gasten worden enkel gebruikt om bas en strijkinstrumenten toe te voegen. Dat zorgt voor een eenduidig geluid, waarbij natuurlijk ruimte is voor variatie. De opnames vonden plaats in drie verschillende opnamestudio’s in Californische steden: Burbank, North Hollywood en Glendale.

Opvallend is dat het openingsnummer All of the time in the world to kill niet tweestemmig wordt gezongen. Toch zonder meer het handelsmerk van The Milk Carton Kids. De eerste keer dat Simon & Garfunkel weer hoorbaar aanwezig is in de vierde track Wheels & levers, en dat is zeker geen diskwalificatie. Ook het titelnummer I only see the moon is niet meerstemmig, maar daartegen slechts door één Kid gezongen. Om meteen daarna weer S&G inspiratie te stoppen in Running on sweet smile. Ruime afwisseling dus, waar je even aan moet wennen, maar die bij elke draaibeurt steeds beter blijkt te passen.

Website: www.farcryrecords.com

Scroll naar boven