The Revellers – Skeletons

Skeletons
(REV1234568)

Ze komen van de Shetlands en bestaan inmiddels zo’n tien jaar. De Shetland eilanden refereer je niet direct aan metalfolk. Dat is echter wat het zevenkoppig gezelschap ons hier voorschotelt. In twaalf eigen composities met over het algemeen een behoorlijke BPM, maar strikt verantwoord. De plaat is inmiddels al een paar jaar oud, maar nu pas hier verkrijgbaar.
De metalrockbasis (bas, drums en sterk vervormde elektrische gitaren) wordt gecomplementeerd met viool, mandoline en banjo. Zowat de standaarduitrusting van een hedendaagse altmetalfolkrockband. Maar wat The Revellers zeker onderscheidt is hun fraaie meerstemmige zang. Doch ook de nummers hakken er lekker in. Toegankelijk, transparant ondanks het geweld en met voldoende folky elementen om niet te vervallen tot een gimmick of de zoveelste ‘kijk eens hoe alternatief wij met het cultureel erfgoed om gaan’.
Nee, The Revellers zijn een feestband (kan ik me zo voorstellen), maar bieden voldoende inhoud om ook gewoon van te genieten. De strakke ritmesectie zorgt wel dat het tempo er in blijft. De soli zijn afwisselden door viool, soms banjo of mandoline. Verwacht geen geijkte reels of strathspeys. De basis van de composities ligt eerder in het metal/rockgenre dan in de traditionals. Maar in bijvoorbeeld de titelsong van deze schijf kunnen ze het niet laten hun roots wat op te diepen. Refugee nobleman wordt gekenmerkt door een reel introductie en intermezzo.
En net zoals hun voorbeelden Metallica komt lyriek in de werkstukken regelmatig naar voren.  Na Runrig en Wolfstone heeft Schotland er weer een echte folkrockband bij.

Scroll naar boven