The Sandy Brechin Trio – Polecats and dead cats

Polecats and dead cats 
(Brechin All Records, ISBN 978-91-985198-7-7)

De Jimi Hendrix van de Schotse accordeon is ongetwijfeld Sandy Brechin. Zijn voorhene formatie The Jimi Shandrix Experience spreekt boekdelen, zeker met het album Electric landlady, een verwijzing naar het Hendrix album Electric ladyland. Jimi Shandrix is een samenvoeging van de naam van de weergaloze gitaarvirtuoos en de wijlen Schotse accordeonheld Jimmy Shand.

Brechin verwierf bekendheid met de folkrock formatie Bùrach en het meer traditionele Seelyhoo, waarin hij onder andere samenspeelde met de Wrigley zussen. Tegenwoordig is hij actief met zijn Sandy Brechin Trio dat in 2019 het album Polecats and Dead Cats uitbracht. Van dit album verscheen onlangs een tunebook, met daarin het hele album uitgewerkt in muzieknoten plus akkoorden. Het boek is doorspekt met humoristische tekeningen en over the top fotowerk van de band, dat een behoorlijk kitscherig imago neerzet, uiteraard met een grote knipoog.

Sandy Brechin is ook de man die zich altijd bij de kleine rode Hohner klavieraccordeon heeft gehouden, en zelden gezien wordt met een grotere accordeon. Dat wil niet zeggen dat alle tunes binnen het bereik van de twee octaven blijven. Het Trio bestaat naast Brechin uit de Zweden Christopher Andersson Baang (contrabas) en Jimmy Johansson (fiddle). Laatstgenoemde gooit een Zweeds sausje over de Schotse composities. Het trio ontmoette elkaar al in 2006, toen Brechin in Zweden op tour was. In de herfst van 2014 kwam het tot een incidentele samenwerking, die uitgroeide tot een vast gegeven.

Het repertoire in het boek bestaat naast enkele traditionals uit eigen werk van Brechin en Johansson. Brechin heeft alle bladmuziek uitgeschreven gedurende de lockdown, een tijd waarin het trio niet kon optreden, en elkaar zelfs niet lijfelijk ontmoeten. Johansson heeft de Zweedse interpretatie van de begeleidingen erbij gezet. Bij een aantal tunes hoort een verhaal dat ver achterin het boek terug te vinden is, naast de advertentie voor de high-tech onderbroek met de hoofden van de muzikanten erop.

Veel humor dus, maar voornamelijk een vermakelijk en goed uitgewerkt bladmuziekboek dat zeker de honger zal stillen van de muzikale fans van dit trio.

Scroll naar boven