The Tuttles With A.J. Lee – Endless ocean

The Tuttles and A.J. Lee

Endless Ocean
(Black Studio Records BSR-003)

The Tuttles with A.J. Lee is een jonge band die behoorlijk wat aanzien verwerft op de vele bluegrassfestivals waar het gezelschap op de podia verschijnt. Vader Jack Tuttle is een bekende muziekdocent op het gebied van de virtuoze bluegrass. Geen wonder dat zijn twee zonen en zijn dochter ongelooflijk uitblinken op hun instrumenten.
A.J. Lee was eveneens een leerling van Jack, en dat clubje pakte zich samen en vormde een band. De twee frontdames, A.J en Molly Tuttle, zijn zeker geen onbekenden meer in de Amerikaanse rootsmuziek en hebben beiden afzonderlijk van elkaar aanzien opgebouwd met hun indrukwekkende zang. Molly speelt daarnaast als een volleerd bluegrass-muzikante banjo en gitaar, terwijl A.J. naast haar prachtige stem ook nog begenadigd mandoline speelt.
De jongere broers van Molly spelen eveneens op een virtuoos niveau mandoline (Michael Tuttle) en gitaar (Sullivan Tuttle). Jack, de leider van dit gezelschap houdt zich voornamelijk bij de contrabas, al is hij ook thuis op alle afzonderlijke instrumenten uit de bluegrassbezetting.
The Tuttles with A.J. Lee maakte eerder een degelijk album. Endless Ocean, vernoemd naar een zelfgeschreven song door Molly Tuttle, is de bevestiging dat deze band behoorlijk in de lift zit. Jack heeft zijn kinderen plus A.J. Lee veel naar oudere bluegrass laten luisteren, al zet deze band een geheel eigen sound neer die zeker niet geënt is op de stijlen van grootheden als Bill Monroe en Del McCoury. 
De jonge muzikanten bewandelen paden die heden ten dage niet meer zo sterk aan bod komen. Neem bijvoorbeeld het veau de ville achtige My window faces the south, of het traditionele Beaumont rag. Oude muziek die door het vingervlugge werk op de snaarinstrumenten een nieuw en verfrissend leven krijgen. De degelijke samenzang tussen Molly en A.J. wordt waar nodig met een extra stem van Jack ondersteund. Endless Ocean is een hele mooie compositie van Molly die ergens het midden houdt tussen een singer-songwriter-achtig lied en een bluegrass song. A.J. schittert in Gram Parsons Hickory wind. Beide vrouwenstemmen wisselen elkaar af in White house blues, waarin ook nog eens degelijk en uptempo gesoleerd wordt. Jack Tuttle schrijft vanuit de oudere rootstradities, getuige zijn instrumental Furnace Creek. Naast onder andere werk van Hazel Dickens en Jimmy Davis passeert de traditional Cotton-Eyed Joe in een wel heel frisse versie. 
Fiddler Brittany Haas vertolkt op een viertal tracks een gastrol, een extraatje want de band heeft het eigenlijk niet nodig om gastspelers toe te voegen aan hun sound. Endless Ocean is een degelijk album geworden waarmee The Tuttles with AJ Lee meer dan ooit bewijst dat het een eigen plek in het bluegrass-spectrum verdient!    

Scroll naar boven