The voice of the people

voice of the people 1Het Engelse label Topic Records houdt zich al sinds de 40er en 50er jaren van de vorige eeuw bezig met het verzamelen van authentieke volksmuziek. Voornamelijk van de Britse eilanden, maar ook van andere delen van Europa. In 1988 verscheen een serie van 20 cd’s met volksmuziek van de Britse eilanden onder de naam The voice of the people. In 2012 verschenen nog eens 4 uitgaves en recentelijk werden daar nog eens vier cd-boxen aan toegevoegd. De rode draad door die laatste vier is de naam van Peter Kennedy, de man die in de 50er jaren de veldopnamen maakte waaruit dr Reg Hall deze serie samenstelde. Pure, eerlijke registraties, waaraan niet is gesleuteld. Alleen zijn de beste opnamen uitgekozen en zo beluisterenswaardig mogelijk gedigitaliseerd. We horen zangers en muzikanten die waarschijnlijk ‘wereldberoemd’ waren in hun directe omgeving, maar die voor de rest van de aardbol totaal onbekend waren en al lang in de vergetelheid waren geraakt als Peter Kennedy hun namen niet had opgeschreven en hun geluid (en soms beeld) niet had vastgelegd. Elke uitgave is voorzien van een boekje met uitgebreide toelichting op mensen en muziek.

Orkney (tscd678), Traditional dance music from Orkney. Opnamen gemaakt in juli 1955 op verschillende delen van de Orkney eilanden. Strathspeys, reels, walsen en marsen, voornamelijk op viool, de dansmuziek waar Orkney en ook Shetland bekend om zijn, maar soms ook met begeleiding van accordeon of gitaar.

voice of the people 2The barley mow (tscd676), Field recordings and a film made in Suffolk. Een cd en een dvd. De cd bevat voornamelijk in de pub opgenomen a-capella gezongen volksliedjes. Meestal met een voorzanger en waar de refreinen door de overige aanwezigen uit volle borst worden meegezongen. Smeuïge verhalen, werkliederen, mannen onder elkaar, met een pint onder handbereik. De dvd levert zo’n 17 minuten aan beeldmateriaal. Van soortgelijke liederen, aangevuld met beelden uit de omgeving. Op het laatst begeleiden een paar trekzakken nog wat stepdancers, mannen én vrouwen. Het geheel wordt passend afgesloten met het zingen van God save the queen. Het zal wel rond elf uur geweest zijn.

voice of the people 3Good humour for the rest of the night (tscd675), Traditional dance music in Northumberland and Cumberland. Een cd met 64 minuten aan dancetunes uit Noord-Engeland, solo gespeeld op viool, tin-whistle, piccolo of zelfs mondharmonica. In totaal zo’n 60 korte riedeltjes, die dus niet in tunesets van drie of vier aan elkaar weren gekoppeld. Opgenomen in 1954.

voice of the people 4The flax in the bloom (tscd677), Traditional songs, airs and dance music in Ulster. Maar liefst 3 zeer afwisselende cd’s met elk een thema. De eerste cd: Fermanagh and Donegal. De tweede: Dance music. De derde: Travellers, vastgelegd op een campsite even buiten Belfast. Alle opnamen zijn uit 1952 en 1953.

 

Scroll naar boven