Theaterproductie GUO over Oisterwijk in WO I

‘D’n Grooten Oorlog, van Westhoek tot Oisterwijk’

Willem Vermandeere 1 (640x427)

Oisterwijk heeft honderd jaar na dato reden om de aanvang van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Met ‘D’n Grooten Oorlog, van Westhoek tot Oisterwijk’ neemt Concertorganisatie Groeten Uit Oisterwijk het voortouw. Deze eenmalige theaterproductie op Paaszaterdag 19 april 2014 in Cultuurcentrum Tiliander in Oisterwijk kent bijdragen van Willem Vermandere met ensemble (muziek en vertelsels), Tom Tacken en Henk van der Linden (lezingen), en Noud Smits en Anton van Dorp van Heemkundekring de Kleine Meijerij (expositie).
Vorig jaar oktober zegde Oisterwijks cultuurwethouder Maarten Pieters (PrO) het GUO-bestuur toe om financiële steun te onderzoeken. In afwachting van uitsluitsel kan GUO het aangaan van contractuele verplichtingen niet langer uitstellen. Ze vertrouwt op financiële steun en breidt zo mogelijk haar productie uit met nog meer concerten, een toneeluitvoering, cultuureducatieve uitgaven en beeldende kunst.

Bompa
Toen in 1914 het oorlogsgeweld losbarstte voor wat later de Eerste Wereldoorlog bleek, vluchtten honderdduizenden Vlamingen naar ‘neutraal’ Nederland. Liefst 1500 van hen belandden in Oisterwijk. Hun opvang had een grote impact op de 4000 zielen tellende lokale gemeenschap. Velen keerden huiswaarts, maar een aantal bleef, vond emplooi in Oisterwijk, Moergestel of omgeving en stichtte een gezin. Daarom stroomt er nu, honderd jaar later, voor de helft, een kwart, een achtste, een zestiende Vlaams bloed door de aderen van honderden Oisterwijkers. Als 14-jarige was de ‘bompa’ van GUO-bezieler Jos Creusen in 1914 één van die 1500 Vlaamse oorlogsvluchtelingen in Oisterwijk.

Duizend Soldaten
De Tweede Wereldoorlog die ons ruim 25 jaar later wél trof, verdrong dit alles uit ons collectief geheugen. Maar voor een Vlaming is WOI ook nu nog ‘d’n Grooten Oorlog’. Haar gruwelen waren én zijn nergens zo tastbaar als tussen de IJzer en de Somme: rondom Ieper, Diksmuide, Poperingen, Marke en Passendale in De Westhoek en aangrenzend in Frans-Vlaams Picardië. De streek is bezaaid met oorlogskerkhoven waar gesneuvelden uit tientallen landen vaak anoniem rij aan rij onder witte kruisjes liggen. Elke avond komen ’toeristen’ wereldwijd samen onder de Menenpoort in Ieper om er hun voorzaten te herdenken. ‘Altijd iemands vader, altijd iemands kind’, verwoordt de West-Vlaamse kleinkunstenaar Willem Vermandere het in zijn lied Duizend Soldaten.

Vladslo
Als kind van de ‘Westhoek’ put de bijna 75-jarige Willem Vermandere in GUO-productie ‘D’n Grooten Oorlog, van Westhoek tot Oisterwijk’ uit zijn omvangrijke repertoire liedjes en vertelsels over de Eerste Wereldoorlog. Als invalshoek voor zijn lezing kiest journalist Tom Tacken van Brabants Dagblad, tevens initiator van een blog over de Eerste Wereldoorlog, voor de Duitse beeldhouwster Käthe Kollwitz en haar beelden van een rouwend echtpaar op het Duitse militaire kerkhof in het West-Vlaamse Vladslo. Oud-Oisterwijker Henk van der Linden trekt in zijn bijdrage de lijn door van de vlucht van honderdduizenden Vlamingen naar Nederland en hoe het in 1914 de 4000 Oisterwijkers en ‘hun’ 1500 Vlaamse oorlogsvluchtelingen verging. Noud Smits en Anton van Dorp van Heemkundekring De Kleine Meijerij exposeren cultuurhistorisch erfgoed van de Eerste Wereldoorlog uit Oisterwijk en omgeving. Historisch beeld- en geluidmateriaal ondersteunt één en ander.

Meer info
Tickets voor deze theaterproductie kunnen worden gereserveerd via Theaters Oisterwijk – Moergestel vanaf de start van de voorverkoop voor theaterseizoen 2013/2014 in mei 2013. Dat geldt ook voor alle overige concerten uit GUO-serie 2013/2014. Nieuw is dat GUO volgend seizoen haar serie verhuist van Den Boogaard Moergestel naar drie locaties in Oisterwijk: vier theaterconcerten in Cultuurcentrum Tiliander, een pubconcert in Proeflokaal ’t Gelagh en een midwinterconcert in het Protestants kerkje. Zie ook www.guo.inoisterwijk.nl.

Scroll naar boven