Them Dirty Dimes – Empty Pockets


Empty Pockets
(Eigen beheer – https://themdirtydimes.nl)

De Groningse jeugdvrienden Johan Stolk en Gijs de Groot brachten in het begin van de pandemie het debuutalbum van Them Dirty Dimes uit. In Gold We Trust sneeuwde een beetje onder, doordat de live muziekwereld voor tijden op slot ging. Maar nu is er opvolger Empty Pockets waarmee het duo het doel om van oude rootsmuziek iets nieuws te maken kan voortzetten. Blues, dixieland, jazz, gyspy en americana vormen de smeltkroes voor Them Dirty Dimes, dat in een Bruce Springsteen Seeger Sessions setting allemaal origineel materiaal vertolkt.

Alle elf songs op dit album komen van de hand van Johan Stolk, die moeiteloos laveert tussen groteske theatrale songs en kleine Dylan-achtige liedjes. De studio-opnamen hebben de kracht van een live-concert, en staan stuk voor stuk als een huis. De groep gastmuzikanten maakt er vette americana van, terwijl de blazers en strijkers er een bijzondere draai aan geven, waarmee dit album eigenlijk een on-Nederlandse, juist authentieke sfeer krijgt.

Gijs de Groot neemt de lead-vocalen voor zijn rekening, naast zijn spel op gitaar en cello. Johan Stolk speelt gitaren, banjo en mandoline en zingt tweede stem. De overige instrumentatie, zoals bas, gitaren, toetsen en drums, geven ze uit handen aan prima muzikanten. De band wordt afwisselend aangevuld met een strijkorkestje of een blazerssectie. Het thema van het album is doorgaans ‘verlies’, wat ook al heel duidelijk uit de titel is op te maken. Met een keur aan muzikanten en een rootsy cocktail is Them Dirty Dimes tot de tanden gewapend voor een degelijk potje muziek, zoals op dit album Empty Pockets, maar zeker ook live op de planken!

Scroll naar boven