Thurnin – Utiseta

(Auerbach Tonträger AB125)

Twee mp3-tjes met verrassende instrumentale muziek maakten ons nieuwsgierig naar meer. En dat bleek er te zijn. Utiseta is zelfs een volwaardig album met dromerige folkmuziek. Het doet denken aan een kruisbestuiving van Trees, Chimera, Magna Carta en Faun. En dan blijkt Thurnin het alter-ego van de Soestse gitarist-componist Jurre Timmer, die een prachtige opvolger van debuut Menhir schept.

Hiervoor was Timmer actief in de black metal scene en produceerde een handvol albums met diverse formaties. Wat mij betreft mag hij in de ‘dreamy folk’ blijven hangen, want Utiseta zit verdomd goed in elkaar. Rustige, maar toch doorleefde melodieën met als hoofdinstrument de akoestische gitaar (met reverb en expendingtechnieken ‘opgerekt’ tot een volle sound). Gastmuzikant Dominique Berben assisteert op enkele tracks op fluit en Linnea Lindqvist voegt vocalen toe in The Seeress.

De negen tracks kabbelen heerlijk voort en dat is in positieve zin bedoeld. De nummers zijn in een rustgevende, transcendente en introspectieve sfeer geklonken, die het hele album wordt gecontinueerd. Lieflijk, maar verwacht geen kleffe deunen. Het tegendeel is waar. Naar verluidt heeft Thurnin separaat bij Utiseta een bundel gedichten toegevoegd. Het kan van meerwaarde zijn, maar de instrumentale klanken op dit album doen je al voldoende heerlijk weg zwijmelen, genietend van de imaginaire schoonheid die geschapen wordt.

Een aanwinst voor de Nederlandse folk deze Timmer!

Scroll naar boven