Tio Bacana – Transatlantiker

Transatlantiker
(KLAM KR11)

Teksten worden gezongen in het Bretons, Frans, Portugees en Reunion Creools. Drie zangeressen, Enora la Saouter, Barbara Letoqueux en Enora Mailot, uit beide zijden van de Atlantische oceaan, ontmoetten elkaar in een Bretons plaatsje. Gevolg: een opname voor het in traditionele folk gespecialiseerde Klam Records.
Het is wel even wennen. In plaats van de andro’s en de gavotten hoor je hier latin ritmes, voortgebracht op de talrijke percussie instrumenten die door de dames zelf (en enkele gasten) worden beslagen. En geen gwerz, maar eerder scats; driestemmige zwoele jazzy vocalen. En dan ineens een traditioneel lied uit de Vannes in het Bretons (Rah Koëd), waar de typische maat een verwarrende maar verrassende syncoop krijgt door de latin verpakking waarin het lied geweekt is.
In de titelsong is het een verstrengeling van de genoemde talen. Ik kan er geen touw aan vastknopen… En dat geldt in feite voor de gehele cd. Naar mijn idee gewoon een cd met latin klanken. Niet mijn ding. En dat moeilijke gedoe rond talen en het universele Altantische cross-over gevoel, dat zal me een worst zijn.

Scroll naar boven