Tjane – Liedjes van vroeger voor kinderen van nu

Liedjes van vroeger voor kinderen van nu
(www.tjane.nl)

Drie leden van de groep Tjane werden de afgelopen jaren verblijd met kinderen in hun directe omgeving. Zangeres Nele Martens werd moeder van twee dochters. Jenny van Diggelen (fluit) en Guy Roelofs (gitaar, bouzouki, nyckelharpa, toetsen en percussie) werden grootouder van drie kinderen. Geen betere reden denkbaar om je in het kinderlied te verdiepen.
De volksmuziekcultuur is zo goed als verdwenen uit het nationale bewustzijn – en dat is niet iets van de afgelopen tijd. Ook in het eerste deel van de vorige eeuw werd die klacht al geuit. Des te opvallender dat in het kinderliedrepertoire ook heden ten dage nog veel traditionals te horen zijn. Zestien van die liedjes – aangevuld met vier kerstliedjes – zijn te vinden op de kinder-cd van Tjane.
Zo’n tweeënhalf jaar zijn de drie muzikanten er mee bezig geweest: verzamelen, arrangeren en opnemen. Er zijn geen tijdsdruk op. Het idee om er een cd van te maken kwam zich ook pas in latere instantie aandienen. Voor de allerkleinsten wordt het tempo van de liedjes héééél langzaam gehouden, en is de aanspreektoon allerlieflijkst. Het is opvallend dat track 4 en 5 dezelfde melodie kennen: Kortjakje en Schaapje, schaapje. Voor de iets oudere kinderen wordt er vlotter gezongen. De fluit van Jenny van Diggelen is bijzonder herkenbaar voor wie Tjane of Grond al eens hoorde. Guy Roelofs is het cement tussen de zang en het melodie-instrument.
Wat ik mis is een beetje pit zo nu en dan. Het klinkt de hele tijd een beetje ingehouden. Pas als het kerstrepertoire aan de beurt is wordt het wat losser. Maar het kan goed zo zijn dat de kinderliedjes het effect beogen om het kroost rustig te krijgen (of te houden). Daar geloof ik best in.

Voor teksten en achtergrondinformatie kun je kijken op: kinderliedjes.tjane.nl

Scroll naar boven