Tonder Festival 2005

Tonder Festival, Denemarken, 25 – 28 augustus 2005

Het Folk Festival in het Deense Tnder houdt qua leeftijd gelijke tred met het bij ons bekendere Festival in het Belgische Dranouter. Gestart in 1975 en dus dit jaar aan zijn 31e editie toe. Verder houdt de vergelijking wel op, want de twee evenementen verschillen als dag en nacht. Voor wie Tnder niet kent even een algemene impressie. Een rustig provinciestadje wordt de laatste week van augustus overspoeld door duizenden mensen die hun tenten opslaan op het grote festivalterrein. Het zijn voornamelijk groepjes van vrienden, familie, muzikanten, zelfs hele straten uit allerlei plaatsen, want het is eerst en vooral een volksfeest. Overal wordt muziek gemaakt; op de camping, in de straten en in sessietenten, en er wordt stevig gegeten en vooral gedronken. Overigens in uiterst prettige en gemoedelijke sfeer. Buitenlanders zijn er relatief weinig. Op donderdag begint het officile deel van het Festival. Gedurende het weekend worden er op negen locaties in totaal 33 concerten gegeven, meestal drie groepen cq solisten per concert. De locaties varieren van de grote tent met 2200 zitplaatsen tot de kleine watermolen waar 180 personen kunnen plaatsnemen. Voor elk optreden dient men apart kaartjes te kopen, een passe-partout bestaat niet. Een dure aangelegenheid, maar men heeft wel gegarandeerd een zitplaats. De programmering bestaat voornamelijk uit Keltische en daaraan gerelateerde muziek, aangevuld met wat Deense folk- en jazzbands. Het aanbod bestaat voor een groot deel uit muzikanten die bijna elke twee drie jaar terugkomen. Dit jaar werden de headlines gevuld door Capercaillie, de Oysterband, the Saw Doctors en Mozaik, de voortreffelijke band van Andy Irvine en Donal Lunny. Dan waren er gevestigde namen als Dougie MacLean, Michael McGoldrick, Susane Seivane, Tim O’Brien en Blue Murder, een samenvoeging van Waterson, Carthy en Coope, Boyes en Simpson. Festivalmanager Carsten Panduro ruimt gelukkig ook plaats in voor nieuw en vooral jong talent en minder bekende namen om zich op dit niveau te presenteren.
Een hoogtepunt van het Festival vind ik altijd de sessies op zondagmiddag, een uniek gebeuren. In de twee grote tenten verzamelen zich alle muzikanten van het programma om met elkaar voor publiek muziek te maken. Sommigen groepen spelen hun eigen muziek en vragen daar gasten bij, soms ontstaan er spontaan combinaties of worden sessies die backstage ontstaan op het podium voortgezet. Natuurlijk is niet alles even geslaagd, maar het biedt ruimte voor verrassingen en heeft een hoge amusementswaarde.
Folkfestival Tnder, een conventionele en behoudende, maar succesvolle formule, mag nog steeds gelden als een van de grootste en beste evenementen op dit gebied. En dat wordt herhaaldelijk door de optredende muzikanten bevestigd.

datum: 25-28 augustus

Scroll naar boven