Tondo – L’adorabble leurre

L’adorabble leurre
(Homerecords 4446176)

Tondo is een trio met Gilles Chabenat (draailier), Maarten Decombel (gitaar) en klarinettist en doedelzakspeler Fred Pouget. Op drie na zijn alle composities van Chabenat. Meest opvallende uitzondering is een hele mooie bewerking van Wannes van de Velde’s Een schip. Het is een vloeiend, in open stemming gespeelde solo op gitaar door Decombel.
In overige nummers fungeert de Vlaming vooral als begeleider voor de twee solisten. Dat doet hij op een zeer geslaagde wijze met volle akkoorden, maar ook onnavolgbare opeenvolging van tonen waarmee hij een brug tussen delen, toonsoorten etcetera vormt. De klarinet past qua klankkleur prima is het klankspectum, waarbij Chabenat in dat laatste volop varieert met zijn draailier. De beheersing van het instrument is fenomenaal en je krijgt hier niet alleen een slingeraar aan een wiel, maar een sublieme muzikant die meer uit dat ene instrument haalt dan een volledig orkest.
De composities zijn modern, maar leunen wel tegen het traditionele erfgoed aan. Je zou dit zowel folk als modern klassiek kunnen noemen. Ze komt het best tot zijn recht als je er echt voor gaat zitten: thuis in de huiskamer of live, want ook daar floreert Tondo… De muziek is zowel innemend als uitbundig, melodieus – luister eens naar het meeslepende Estéve – als krachtig.
Net zo pakkend is Tondo’s versie van Maurizio Martinotti’s Principessa. Heerlijk slepend en zwierend. Jammer dat er zo weinig animo is voor een formatie die de grenzen van de folk verlegt en toekomstige traditionals vertolkt. Klasse!

Scroll naar boven