Bagpipe Stories
(eigen beheer, WWW.NARAGONIA.COM)
Wil je meer te weten komen over hoe Toon Van Mierlo aankijkt tegen de doedelzak, dan mag zijn Bagpipe Stories niet ontbreken in je boeken- en bij uitbreiding partiturenkast. Zijn leerstellingen worden verluchtigd met diverse grappige, levenswijze ‘irrelevante’ anekdotes en – soms dramatisch geladen – schichtige tekeningen die zijn muzikantenbestaan illustreren.
Al die verborgen verleiders vonden een plaatsje binnen een lay-out die verzorgd werd door de stilaan in ons wereldje gerenommeerde illustratrice Leen Devyver. Het kleinood kreeg een heel originele vormgeving met zich mee, met een fluweelachtig aanvoelende kaft en een spiraalband die garandeert dat het gehoorzaam open blijft liggen waar de gebruiker het verkiest. Altijd handig, zeker voor het partituurgedeelte. Dit tweede luik van dit kleinood openbaart immers de toonzetting van niet minder dan 53 van zijn composities, netjes alfabetisch gerangschikt, die overigens ook aan YouTube kunnen gelinkt worden.
De eerste 38 pagina’s kunnen we zien als een cursus die zich in de eerste plaats richt naar spelers op een Vlaamse doedelzak in sol, met halfgesloten vingerzetting. Beoefenaars van andere instrumenten kunnen evenwel ook geboeid geraken door de manier waarop dit instrument benaderd wordt, en vinden in de partituren ongetwijfeld evengoed hun gading. Hoewel zich vooral richtend naar de ietwat gevorderden zullen zeker ook beginners hier reeds heel wat interessants uit kunnen putten.
Heel wat oog voor de kleine details passeert de revue. Het belang van de houding, spelen met de klankzuiverheid, speeldruk en dus ook de intonatie. We leren heel wat over het vibrato, en wat te doen met de mollen. Het hoofdstuk timing en lyriek handelt onder meer over laybacken en swingen. Hoe te spelen met snelheden? Op zoek naar een initiatie in variëren, goochelend met ritmische of melodische variaties. Weet je al wat piccotage betekent en ben je je bewust van het belang van het betere benenwerk? Hoe ga je losjes versieren? Wat met die lage fa? Lukt het om bourdons en schalmei te stemmen? Graag enige uitleg over het overblazen? Wat met het onderhoud van je doedelzak? Hoe pak je andere toonaarden aan en hoe zit het met de chromatiek?
Eindigen doet Toon met een aantal bespiegelingen rond het versterkt spelen, het spanningsveld tussen de historiek en de evolutie binnen een traditie. Hij schotelt ons enkele basistips voor om zelf aan het componeren te slaan en nodigt de speler uit om zich ook al eens te wagen aan een pijpzak met een andere toonaard.
Bestellen van dit frisse leerboek kan door een mailtje te sturen naar of via www.naragonia.com. De kostprijs bedraagt 20 euro plus verzending.
Eind januari zal er – in een vertaling door Kirsten Baron – ook een Engelstalige versie beschikbaar zijn.