Town of Saints – Eclectische, moderne folksound

Town of Saints is een rijzende ster in de alternatieve Nederlandse folkscene. De basis van de groep wordt gevormd door noorderling Harmen Ridderbos (gitaar, zang) en de Finse Heta Salkolahti (viool). De twee houden ervan zich steeds bij elk nieuw project te omringen met andere muzikanten. Voor de opnames de tweede ep van Town of Saints togen ze naar Finland, om daar met lokale musici aan de slag te gaan. Hoe komen een Groninger en een Finse ertoe samen het muzikale pad te gaan bewandelen? Harmen verklaart.

Heta en ik hebben elkaar ontmoet in 2010. We hadden allebei via een kennis gehoord dat er een Europese songwriter workshop zou plaatsvinden in Innsbruck, Oostenrijk. Beide zijn we hiervoor aangenomen en hebben vervolgens een van de meest inspirerende weken van ons leven gehad. We hebben zoveel fantastische mensen ontmoet, waaronder elkaar natuurlijk. Dat klikte ook meteen. Vlak daarna zijn we begonnen met onze band, eerst door veel op straat te spelen in een aantal grote Europese steden, daarna echt als band.
We halen onze inspiratie overal vandaan. We zijn niet echt typische folkfans, maar houden van allerlei soorten muziek, zoals alternatieve rock- en popmuziek, punk, folk en zelfs klassiek. We zijn allebei opgegroeid met klassieke muziek en folk. Heta met Scandinavische folk en ik met Ierse en Amerikaanse folk. Ik heb zelf ook een tijd in Ierland gewoond, waar ik veel inspiratie vandaan gehaald heb. Daarnaast luisteren we veel naar alternatieve indiebands als Arcade Fire, Fleet Foxes en Bon Iver. Hiermee proberen we een eclectische, maar moderne folksound te creëren.

Meerstemmige zang
Afgelopen lente heb ik twee maanden in Finland gewoond, waar Heta vandaan komt. Ons plan was om daar deze nieuwe ep op te nemen, samen met een aantal muzikale vrienden van ons. We zochten naar een wat grootser geluid en we kenden een aantal zeer getalenteerde violisten en een celliste. In met name het titelnummer
The silent sea komt dit strijkkwartet erg goed naar voren. Al onze gastmuzikanten konden ook uitstekend zingen en dat hebben we dan ook ingezet in de nummers door veel met meerstemmige zang te doen. Het klinkt dus erg gearrangeerd, maar nog steeds houden we de energie van de vorige plaat en de folkfeel goed vast, denk ik. Omdat wij meerstemmige zang erg belangrijk vinden, hebben we hier veel aandacht aan besteed. Ik vind de menselijke stem de basis van de muziek en zoiets unieks, dat ik hem graag laat horen. Meerstemmige zang is altijd bijzonder, omdat iedere stem anders klinkt en je met iedere samenstelling een andere klank krijgt.
Sommige van mijn teksten zijn kritisch, en ik probeer mensen altijd na te laten denken over waar ze staan in de samenleving en wat onze maatschappij in werkelijkheid is. In veel van onze teksten komt de natuur terug. De natuur is iets dat wij missen in ons dagelijks leven. Onze samenleving leeft in huizen, met televisie en internet. We werken hard en hebben geen tijd om na te denken over wat we in werkelijkheid zijn. We raken zo onze connectie met de natuur kwijt en dat is jammer.
The silent sea gaat over een klein dorp aan zee, zo’n honderd jaar geleden. Mensen waren afhankelijk van de natuur en kenden de zee, het bos en de rivieren door en door. Dit intrigeert me en ik gebruik dit thema dan ook vaak, vooral als contrast met onze dagelijkse stress en onze obsessie met de media.

Nieuwe fase
We zijn van plan om in januari een live-cd uit te brengen, dat wordt onze volgende release. Deze is weer opgenomen door alleen mij en Heta; net als onze eerste ep. We nemen deze op aan het einde van onze tour in Duitsland, waar we nu mee bezig zijn. Tijdens deze winter zullen we nieuwe muzikanten bijeen brengen, nieuwe nummers schrijven en op tour gaan. Met deze formatie – wel onder de naam Town of Saints – willen we graag onze debuut-cd met volledige band uitbrengen, maar dat zal waarschijnlijk niet eerder worden dan volgende zomer.

Voorlopig moet het publiek zich tevreden stellen met de vier tracks tellende ep The silent sea, die je kunt downloaden via de Bandcamp pagina van Town of Saints tegen een prijs die je goeddunkt. Zonder minimum.

Discografie:
Never sleep (ep, 2011)
The silent sea (ep, 2012)

Scroll naar boven