Trad.Attack! – AH!

trad attack

AH!
(Nordic Notes NN068)

Dat uit de Scandinavische landen behoorlijk stevige folkrock komt weten we intussen. Vaak donkere, bijna grunge achtige doombeat. In de nabij gelegen Baltische staten is die trend opgepikt. Nieuwste loot aan de boom in het uit Estland afkomstige trio Trad.Attack!.
Sandra Sillamaa kreeg de Estse doedelzakmuziek met de paplepel ingegoten. Naast uiteraard de doedelzak speelt ze sopraansax, fluiten en zingt. Jalmar Vabarna speelt 12 snarige gitaar en zingt op de traditionele wijze van de Seto bevolkingsgroep. Tonu Tubli is een drummer en etnisch percussionist. Zo iemand die je direct in je groep wilt hebben, want met name Tubli zorgt met zijn zeer inventieve klappen op de trommelvellen voor een ongekende drive.
De muziek van het trio is energiek, zelfs stevig te noemen, maar strikt akoestisch. Instrumentalen en gezongen nummers wisselen elkaar af met drie leadvocalisten.  Heel knap is het verweven  van authentieke geluidsopnamen van oude zegslieden of zangers in de eigen composities. Het geeft een wat sinister sfeertje, maar is wel degelijk van meerwaarde en geen gimmick. Men speelt met het ritme. En ritmen is wellicht het sterkste punt van de formatie.
De teksten zijn in het Engels vertaald weergegeven in het cd-boekje en naast de standaard songs over lief en leed komen ook een paar met bovennatuurlijke verschijnselen. Paistuse sonad, een lied over het helen van gezwollen benen (…) misstaat niet in de gothic scene en heeft inderdaad iets bezwerend.  Unes (in a dream) van Sillamaa is een knappe instrumental, tot een zich telkens herhalend refrein je uit de droom haalt. En dat is maar goed ook, want het gaat over slaapwandelen.
Trad.Attack! is een trio om goed in de gaten te houden met een prima debuutschijf die wel eens – muzikale – grenzen kan slechten.

Scroll naar boven