Trad.Attack! – Bring it on

(Trad.Attack Music)

Sinds 2013 realiseerde het Estse trio Trad.Attack vier albums. Hun nieuwste schijf Bring it on is een voortzetting van het project dat vijftien jaar geleden begon. Als ervaren muzikanten die zich richtten op de volksmuziek van Estland, wilden Sandra Vabarna (Estse doedelzak, mondharp, whistles, zang), Jalmar Vabarna (12 en 6 snarige- en elektrische gitaar,  piano, synthesizers, zang) en Tõnu Tubli ( drums, percussie, koper instrumenten, glockenspiel, synthesizers, zang) een vertaalslag maken van het ‘oude’ naar het hedendaagse. De authentieke en akoestische instrumenten werden gekoppeld aan moderne elektronica, beats en ritmes.

Het resultaat is een swingend, krachtig en aanstekelijke hedendaagse vorm van folk(rock) uit Estland. Puriteinen zullen afgeschrikt worden door het energieke geluid van het trio, maar het is geen muur van klankgeweld. Er zit wel degelijk structuur, harmonie, lyriek en melodie in de muziek, met een verbinding naar opgetekende, dan wel opgenomen traditionele bronnen, naast eigen gecomponeerd werk. Zoals ze zelf uitdrukken: ‘folkmuziek is ons startpunt, maar geen eindpunt’. Trad.Attack! laat zich niet begrenzen en op Bring it on worden de scheidslijnen verder verlegd. Zo worden instrumenten en talen toegevoegd.

Gezongen wordt er in diverse Estse dialecten. Daarnaast zijn er gastvocalisten in het Engels (Liugu-Laugu met The East Pointers), Arabisch (Öelge sõnnu met de Jemenitische zanger Ravid Kahalani) en met een mannenkoor in het Georgisch (Kiigelaul). Verder assisteren elk op één track gitarist Laur Joamets, de Seto singers en bassist Martin Laksberg, allen uit Estland. Soms is de muziek ‘hard’ (Lase käia) met stevige rock en elektrische gitaar, dan weer melodieus met kenmerkende polyfonie uit de Baltische staten, maar met wel met zeer knappe syncopen in het drumwerk (Keera). In Pidu lõppeb hoor je ineens naast de staccato grunge vocalen een klagende doedelzak. En wat te denken van de envoriment ballad Maka, met sferische klanken.

Zo kan je het hele album benoemen als verrassend, voortreffelijk en verfrissend.

Scroll naar boven