Tradish – Handmade tales

Handmade tales
(GO Danish GO0619)

Tradish is een trio bestaande uit de Denen Louise Ring Vangsgaard (fiddle, viola, zang) en Brian Waetmann (bodhran, percussie, mandoline en zang) en de Brit John Pilkington (gitaar, bouzouki, harmonium en leadzang). Op een enkele Deense deun na komt het meeste repertoire van Pilkington en Waetmann, aangevuld met een flinke portie bewerkte traditionals.
Daaronder enkele instrumentalen, maar ook verrassend origineel gearrangeerde bekende songs als How can I live at the top of a mountain  en High Germany. Die laatste wordt gebracht in een catchy meerstemmig a capella versie, slechts ondersteund door een inventief geslagen bodhran. Het wordt wellicht overtroffen door slotlied The parting glass, een uitgekauwde farewellsong, maar is in de fraaie polyfonisch vocale versie van Tradish waarin subtiel gitaar en viola worden toegevoegd, meer dan de moeite van het beluisteren waard.
Maar de sterke en knap gearrangeerde eigen composities mogen niet onvermeld blijven. Ze snijden hout, worden knap en transparant uitgevoerd met sterke zang. Pilkington kent een wat slepende, bluesy zang, waar Vangsgaard meer het melancholische naar voren haalt. Haar fiddlespel is stuwend met gevoel voor frasering. Waetmann zou zo in een bluegrass of hot club de France formatie meekunnen wat zijn souplesse op de mandoline betreft.
The Glasgow twin set is wellicht niet het meest aansprekende nummer, maar wel de track waarop de instrumentale kwaliteiten het best geëtaleerd worden. En als je dan nog niet van overtuigd bent, luister je best naar The South Sligo set, waarin echo’s van de oude(re) Solas doorsijpelen. Aanrader dit Deense trio!

Scroll naar boven