Trail West – Countless isles and endless miles

Countless isles and endless miles
(TW Records TW02CD; Xango Music Distribution)

Trail West is een zespersoons folkrockformatie uit de Western Isles van Schotland. Countless isles and endless miles is hun vijfde album en hiermee vieren ze hun eerste decennium. Air an Traigh is een compositie van Rory & Calum MacDonald van Runrig, welke door Trail West prima wordt gecoverd.

Daarmee is gelijk de richting van de muziek aangeduid. Er zijn veel overeenkomsten met Runrig, qua bezetting, maar voornamelijk wat betreft de sound. De set 2/4 marches – ik vind het meer een strathspey dan een mars – doet je onmiddellijk aan Blair Douglas, voormalig toetsenspeler van Runrig denken. Een cross over tussen Runrig – met name vanwege de volle toetsaccoorden – en Wolfstone – vanwege de doedelzak – hoor je in Wait ‘til i tell Ucca, een heerlijke uptempo folkrocker.

Er zitten nog wat ‘zoekplaatsjes’ op het album met een connectie naar eerder opgenomen werk van de band, maar dat mag u zelf gaan beluisteren.
De fraaie meezinger An Teid thu leam a Mhairi is het tweede in het Gaelic gezongen nummer. Jammer dat daar niet meer mee gedaan wordt.

Trail West brengt glad geproduceerde folkrock met vlotte melodieën en behoorlijk wat power. Het levert aanstekelijke muziek op, zelfs als het wat maatschappelijk betrokken wordt, zoals Day of my return. Geen Runrig kloon, maar u weet nu waar ze de mosterd vandaan ha(a)l(d)en.

Scroll naar boven