Trees – Trees 50th Anniversary Edition

Trees, 50th Anniversary Edition
(Earth Records EARTH043)

Vrijwel iedere folkliefhebber kent het nummer of heeft het eens gehoord: The garden of Jane Delawney. Onze eigen Ygdrassil maakte ooit een mooie bewerking, maar oorspronkelijk is het een nummer van de Britse folkrockgroep Trees. Vijftig jaar geleden verscheen het eerste album met dezelfde titel als de beroemde track.
De folkrock van Trees bevatte elementen van de ‘traditionele’ folkrockgroepen als Fairport Convention en Steeleye Span. Bewerkte traditionals met elektrisch versterkte instrumenten en drums. Maar ook eigen composities. Er waren er in dezelfde stijl als de ‘trad. arr.’s’, maar evengoed songs waarmee ze afweken van dat pad. Invloeden van singer-songwriters, symfonische klanken en af en toe wat psychedelica. Het maakte Trees tot een bijzondere groep, die echter – en wellicht vanwege die meervoudige functionaliteit – niet de waardering kreeg die ze verdiende.
Na een tweede album in hetzelfde jaar, On the shore, gooide het originele vijftal een jaar later de handdoek in de ring. De albums verkochten nauwelijks. Een korte heroprichting met gedeeltelijk andere muzikanten volgde, maar bleek evenmin succesvol. Van die line-up verscheen ooit een live album, simpel Live getiteld, op een obscuur Italiaans label, waarschijnlijk een bootleg.
Trees – en vooral het debuutalbum The garden of Jane Delawney – vergaarde gaandeweg een cultstatus. Op een bepaald moment werd voor de originele eerste persing van het album op CBS door verzamelaars honderden Engelse ponden geboden. Vreemd genoeg bleef dat album, maar ook On the shore, echter bijna altijd goed verkrijgbaar door diverse heruitgaven. Die gingen hier en daar gepaard met aanvullend materiaal, zoals outtakes, live opnamen en alternatieve mixen.
Nu vijftig jaar na de eerste release brengt het in bijzondere uitgaven gespecialiseerde Earth Records een anniversary edition. In lp of cd vorm, u mag kiezen. De box bevat vier schijven. De eerste twee zijn integraal de oorspronkelijke studioalbums. De opnamen werden wel opgepoetst. De aanvullende schijven bevatten alternatieve mixen, live opnamen, demo’s en radio-opnamen. Daarbij twee als verloren beschouwde demo’s van de songs Polly on the shore en Streets of Derry. De box wordt gecomplementeerd met een uitgebreid boek met (achtergrond)verhalen.
Uiteraard klinkt de muziek wat gedateerd, maar desondanks bijzonder fris en toegankelijk. Nog steeds zijn de arrangementen van geijkte folksongs als She moves through the fair, Lady Margaret (Matty Groves), Sally free and easy, Geordie en Polly on the shore bijzonder interessant en uitdagend. Voor diehardfans een ‘must-have’, voor anderen een uitgelezen kans om up to date te geraken met een band die na vijftig jaar nog steeds aanspreekt.

De box verschijnt 13 november

Scroll naar boven