Tri Nguyen – The art of the Vietnamese zither

The art of the Vietnamese zither
(Arc EUCD2826)

Het Arc label is wat omstreden, maar de laatste jaren brengen ze met ‘the art of..’ serie toch mooie schijfjes op de markt. Ze worden stuk voor stuk door erkende muzikanten gemaakt. Tri Nguyen is grootmeester op de Dan-tranh, de 16-snarige Vietnamese zither. Het is familie van de Chinese guzheng en de Japanse koto, wat je terugziet in de langwerpige vorm van het instrument. Ook qua geluid verschillende instrumenten onderling weinig, tenzij vanwege de omvang van het bereik door meer of minder snaren.
De muziek die geproduceerd wordt varieert wel degelijk zoals Tri Nguyen in de hoestekst uitlegt. Dat heeft te maken met het weinig geassimileerd zijn van de Oost Aziatische muziekscene. De Vietnamese muziek kent dan weer verscheidene stijlen, scholen genoemd. Ik krijg er de vinger niet op met mijn te geringe kennis van het muzikale gebied aldaar.
Toch is The art of.. een vooruitstrevend project. Op het album projecteert Nguyen de twee werelden waarin hij leeft – de westerse met zijn klassiek geschoolde piano opleiding en de Vietnamese waar hij de Dan-tranh speelt. En hij combineert die twee. Dat doet hij met een handvol gastmusici: een strijkkwartet en individuele strijkers, Arabische en Vietnamese percussie, bamboefluit en -luit, alsmede de oud en gitaar. Desondanks domineert het Aziatische gehalte, waarbij de Dan-tranh centraal staat. Knap en zeker beluisterend waardig.
Enerzijds doet het geheel wat klassiek aan, terwijl toch de kenmerkende traditionele elementen herkenbaar naar boven komen.  Een prima kennismaking met een muziekcultuur die we in het westen niet goed kennen.

 

Scroll naar boven