Trio Da Kali & Kronos Quartet – Ladilikan

Ladilikan
(World Circuit)

Trio Da Kali is zangeres Hawa Kassé Mady Diabbaté, Fodé Lassana Diabaté (Toumani Diabaté’s Symmetric Orchestra) en Mamadou Kouyaté (bass ngoni). David Harington en John Sherba (viool), Hank Dutt (viola) en Sunny Yang (cello) vormen het Kronos kwartet. Het trio brengt griot muziek uit Mali, het viertal moderne eigentijdse klassieke muziek.
Wat krijg je als je die twee met elkaar laat samenwerken en een album opnemen? Een bijzonder product. Ik was aanvankelijk wat huiverig over weer zo’n ‘laten we dit eens proberen’ experiment. Wonderwel pakt het goed uit. De muziek uit Mali is rijk aan ornamentatie, vloeiend, met een onderhuids meeslepend ritme. De klassieke, maar proefondervindelijke muziek van het Kronos kwartet ligt meer vast in structuren en patronen. Dat kan elkaar tegen werken en wringen, maar het tegendeel is waar. Het vult elkaar juist fraai en mooi aan.
Leidend is de balafon van Lassana, ondersteund door de bas ngoni. Het strijkkwartet vult voornamelijk aan met krachtige of juist uiterst subtiele accenten. Zoals het ondersteunen met harmonische van de zang van Diabaté. Of tussenrifjes – zeg maar de sequences – tussen de ritmische melodie van balafon en ngoni. Het kwartet treed nauwelijks op de voorgrond maar is wel kenmerkend aanwezig. Jezelf wegcijferen om er veel beter van te worden noem ik dat. Hawa Diabate heeft een krachtige, maar opvallend rustige stem. De dochter van Kassé Mady is op weg om zelf een hele grootheid te worden.
Wat vooral opmerkzaam is, is de warmte en de sereniteit die het album uitstraalt. Dat wil niet zeggen dat het saai of sloom is. Soms is de muziek uit Mali overdruk, iets wat hier gemist wordt als kiespijn. Fraai, gedurfd en geslaagd!

Scroll naar boven