Trio Tekke & Dave de Rose – Zivo

Zivo
(Trio Tekke TT003 / Xango Music Distribution)

Antonis Antoniou, Lefteris Moumtzis en Colin Somervell vormen Trio Tekke. Met producer en gastpercusionist Dave de Rose namen ze Zivo op. Een plaat vol met Cypriotische liederen, die voornamelijk door Antoniou en hier en daar door Moumtzis werden gecomponeerd.
Bij Cyprus denk je of aan Turkse of Griekse invloeden. Die laatste zijn duidelijk aanwezig: de structuur van de muziek refereert aan ritmen uit het Griekse imperium. En de Tzouras is een variant van de bouzouki. De taal doet eveneens Grieks aan, maar daarmee houdt de overeenkomst wel op.
Trio Tekke vult het instrumentarium aan met elektrische en akoestische gitaar en bas. Daarmee heeft het meer weg van een popband dan van een traditioneel trio. En de muziek klinkt ook eigentijds poppy. Het doet me hier en daar denken aan 3 Mustaphas 3 en kent hetzelfde principe als bijvoorbeeld The Ukrainians: oude ritmen en melodieën verwerken in nieuwe composities en uitvoeren in een moderne standaard. Daarbij blijft Trio Tekke toch redelijk bescheiden wat betreft die modernisering. Het komt redelijk authentiek over , maar vooral toegankelijk. Vlotte melodieën, niet al te ingewikkeld en met name transparant. De zang wordt meestal gedubbeld uitgevoerd. Soms unisono maar ook tweestemmig.
Zivo is daarmee een vrolijk klinkende cd geworden, die het vakantiegevoel aanwakkert. Wat niet wegneemt dat je dit trio uiterst serieus moet nemen!

 

Scroll naar boven