Trolska Polska – Eufori

Eufori
(GO’Danish Folk Music, Xango Music Distribution, GO0720)

Na Moss (2014) en Untold tails (2016) is dit het derde album dat Trolska Polska in de aanbieding heeft. Dit septet schaart zich rond Martin Seeberg (altviool, viool en whistle) die hiermee zijn tigste geesteskind uit de voorbije decennia het levenslicht liet zien, meer bepaald in 2011. Met dit trollenorkest, bestaande uit Deense en Zweedse muzikanten, maakte hij meteen een oude droom waar. Hij is ook hier de huiscomponist van dit neotraditionele repertoire met een bescheiden fantasy-touch. Eerder stond hij aan de wieg van onder andere Sorten Muld, Virelai, Valravn, Instinkt…

Hier doet hij het met een jongere generatie muzikanten die ondertussen in tal van andere bezettingen reeds internationaal de aandacht wisten te trekken. Mads Kjøller-Henningsen (fluiten, whistles, draailier, doedelzak, triangel), Lasse Vaever Jacobsen (nyckelharpa, viola d’amore, viool), Søren Vinther Røgen (cittern, mandoline), Malte Zeberg (contrabas, mandoline), Magnus Heebøll (percussie, tabla, mondharp) en Alexandra Nilsson (cello, viool) schrijven mee aan dit verhaal, waarin snaren en strijkers alom aanwezig zijn. En het werd ook, meer dan de vorige albums één uitgesponnen instrumentaal verhaal. Martin ging immers op zoek naar een coherent sprookje uit de trollenwereld, ‘Historien om Troldballenhus’,  één verhaal dat hij in tien hoofdstukken, en een epiloog, muzikaal vertaalde.

De uitgeschreven neerslag hiervan vinden we trouwens in het booklet, dat verluchtigd wordt met tekeningen van de Deense fantasy-illustrator Kent Overby Stück. Illustraties, teksten (in het Deens en het Engels) en muziek zijn inherent aan elkaar verweven, aan ieder de keuze om vrij te gaan combineren. Een album om te herkauwen, je krijgt er niet genoeg van. Integendeel, deze muziek maakt de luisteraar buitengewoon blij!

Scroll naar boven