Trolska Polska – Untold tails

Untold tails
(GO’ Danish Folk Music, GO 1216)

Tussen de Scandinavische folkbands valt Trolska Polska op door een geheel eigen geluid. De Zweeds-Deense formatie rond violist en componist Martin Seeberg is samengesteld uit zeven multi-instrumentalisten die uitstekend met hun gereedschap weten om te gaan. De jonge enthousiaste muzikanten roepen met hun muziek een bijzondere, mystieke sfeer op. Daarin voelen trollen, heksen, elfen en andere bovennatuurlijke wezens – die in het noordelijke Europa nog veelvuldig schijnen voor te komen – zich ongetwijfeld thuis.

Op de tweede cd van het septet zijn de door Seeberg opgezette sprookjesachtige melodieën zorgvuldig uitgewerkt. Alle elf tracks zijn goed doordacht. Hier en daar dragen simpele – door de mond of met een instrument voortgebrachte – geluidseffecten bij aan de sfeer. Sommige instrumenten zoals bas, fluit en mondharp versterken het effect van deze bijzondere klanken. Toch rust iedere compositie op een traditioneel klinkend thema waardoor de melodie als het ware twee muzikale boodschappen uitdraagt.

De sfeer werkt aanstekelijk. Bij het beluisteren van Troldedans bijvoorbeeld, lijkt het voor de luisteraar al heel aannemelijk dat de in de muziek opgevoerde trollen deelnemen aan een groot bal. Maar ook als je niet in bovennatuurlijke verschijnselen gelooft, valt er prima van deze bijzondere muziek te genieten.

Scroll naar boven