Tuulikki Bartosik – Storied sounds

Storied sounds
(Nordic Notes NN091)

Kletterende watervallen, ruisende beekjes, klikkende hakken van voetstappen, krijsende zeemeeuwen… Storied sounds is een eerbetoon aan de natuur, maar ook aan de jeugd, de menselijke relaties, gebaseerd op oude gewoonten, conventies. Folkmuziek dus, maar het debuut van de Estse vrije bas accordeoniste Tuulikki Bartosik overschrijdt grenzen.
De veldopnamen vormen een sferische introductie voor de – hoofdzakelijk – eigen composities van Bartosik. Die zijn zonder meer geënt op en geïnspireerd door de traditionele muziek uit Estland en haar tweede thuisland Finland, waar ze aan de Sibelius academie afstudeerde onder leiding van pianist Timo Alakotila. Die speelt een belangrijke rol op dit debuut als gastmusicus. Zijn spel doet enerzijds romantisch aan, met prachtige harmonieën, anderzijds inventief en geïmproviseerd, alsof je naar een puur jazzstuk luistert. Het levert prachtige combinaties op met het vloeiende spel van de accordeoniste.
Dat geldt tevens voor de samenwerking met mandolinespeler Villu Talsi. Soms nadrukkelijk aanwezig met messcherpe soli, dan weer subtiel met slechts flinterdunne riffs. Derde kompaan is de Welshe gitarist Dylan Fowler, die hier een wat minder prominente, maar daardoor niet minder waardevolle bijdrage levert. De composities van Bartosik zijn dus gevat in de Scandinavisch/Baltische tradities. Van opener Daniels Polska krijg ik al direct kippenvel. Wat een schitterende en ontroerende melodie, vlot gebracht en met verve uitgevoerd. Nog zo’n ander opvallend stuk is het bijna 9 minuten durende epos Zeltini secrets. Formidabel hoe hier gespeeld wordt met dynamiek, spanning wordt opgebouwd met een zich herhalende sequens. Afwisselend neemt dan het ene, dan het andere instrument het voortouw.
Storied sounds is niet zomaar een album met verzamelde melodieën. Hier spreekt visie, daadkracht, virtuositeit, durf en eerbied.

Scroll naar boven