Tweede editie Accordeon Folie

Na het succes van de eerste uitverkochte editie in 2020, moest de tweede editie van Accordeon Folie helaas worden geannuleerd. Maar Accordeon Folie is springlevend. Meer zelfs, tijdens de tweede editie die op 26 februari in CC De Adelberg in Lommel plaatsvindt, worden grenzen verlegd met – naast Belgische musici – de inbreng van Nederlandse en Franse musici, waardoor het festival een internationaal karakter krijgt. In Accordeon Folie worden alle facetten van de accordeonmuziek geëxploreerd. Diversiteit, artistiek kunnen, veelzijdigheid, sfeer en ambiance zijn sleutelwoorden.

Gwen Cresens belicht aan de hand van anekdotes, geluids- en beeldfragmenten één facet uit de rijke accordeon-geschiedenis. Daarna tonen twee van België’s strafste conservatoria studenten – Lowie Vercammen en Nolle Ghoos – hun kunnen.

In de schouwburgzaal treden aan:
TOEAC, het duo met Renée Bekkers en Pieternel Berkens, behaalde prijzen op wedstrijden als het Prinses Christina Concours (Nl), Grand Prix International (Fr) en Premio Internazionale di Fisarmonica (It). Ze zijn regelmatig te zien op tv en spelen op de grootste festivals. Dit duivels duo gaat geen enkele uitdaging uit de weg en presenteert op Accordeon Folie Bachs Brandenburg Concerto nr. 3.

Ludo Mariën is al héél zijn leven verknocht aan de accordeon. Als uitvoerder wordt hij erg hoog ingeschat. Zo speelde hij concerten met Jorge Castro, Dana Winner, José Carreras en Robert Groslot. Hij concerteert tijdens Accordeon Folie deels solo, maar ook met zijn zoon Seppe Mariën in het spectaculaire Bayanduwo. Zijn programma gaat van barokmuziek tot hedendaags, aangevuld met pareltjes uit de klassieke muziek én eigen composities of bewerkingen.


De Bretoense accordeonist Fred Guichen doorbrak al snel de clichés van de typisch Bretoense folkscène. Hij is een echte vakman. Zijn toon is strak, helder, resoluut, tegendraads en verfijnd. Fred bespeelt de diatonische accordeon en laat zich op Accordeon Folie bijstaan door Sylvain Barou op houten dwarsfluit.
Ze dompelen hun publiek onder in Bretoense dansen, in open en mysterieuze composities en wals-achtige melodieën. Dit Frans duo speelde al in de Olympia, Zenith Paris en Bataclan, maar ook in New York, Pakistan, Jakarta, Canada en alle Europese landen.

Anne Niepold blijft intrigeren, of ze nu solo, met haar eigen trio, of in combinatie met Alfama Strijkkwartet speelt. Anne Niepold en Alfama brengen chansons om het leven te verzachten: van Brel en Dalida, tot Henri Salvador en Charles Trenet. De melodieën uitnodigen uit tot meefluiten of meeneuriën. Ze werpen een nieuw licht op deze chansons. De arrangementen en composities zijn met finesse, nostalgie en humor gekleurd.


Programma:
19.00 – 19.20 uur : State of the Art  met Gwen Cresens
19.20 – 19.45 uur : New Generation met Nolle Ghoos & Lowie Vercammen
20.00 – 23.00 uur : Festivalconcert met TOEAC duo (NL), Ludo & Seppe Mariën (BE), Fred Guichen & Sylvain Barou (FR), Anne Niepold & Alfama Strijkkwartet (BE)

Locaties:
State of the Art & New Generation: Kleine zaal of Galerij
Festivalconcerten: Schouwburg
Vooraf, tijdens de pauze en ook na het concert kan je gezellig vertoeven en een glaasje drinken in trendy en cosy Cultuurbar.

Tickets:
New Generation & State of the Art: € 5 (max. 140 personen)
Festivalconcert: € 20 / € 14 (abo) (max. 440 personen)

Info & reservatie:
www.ccdeadelberg.be
E
T 011 399 699

Scroll naar boven