Twelfth Day – Cracks in the room

Cracks in the room
(Beste! Unterhaltung BU077)

Schotse folkmuziek van een geheel andere orde. Daarvan kan je spreken bij het duo Twelfth Day. Catrioa Price komt van de Orkneys en speelt viool. Harpiste Esther Swifth stamt uit de Borders, de grens tussen Engeland de noorderburen. Beiden studeerden aan The Royal Nothern college of Music in Manchester en vormen al sinds jaren een duo.
Verwacht geen traditionele jigs, reels, straphspeys, airs of mouthmusic. Thwelfth Day integreert vooral jazzy elementen, hun melodieën zitten vol syncopen, toonsoortwisselingen en onverwachte melodische wendingen. Ze zingen allebei, opvallend vaak in unisono. Dat legende Chris Wood de productie op zich nam en Oz Fritz, voormalig geluidstechnicus van Tom Waits de opnamen voor zijn rekening nam, geeft al enige koersrichting.
Die eigen composities zijn soms wat surrealistisch, qua toonzetting als thematiek. Wat ik nogal ergerlijk vind zijn de nadrukkelijke vocale glissandi. Instrumentaal is het soms zeer minimalistisch. Olive Branchs wordt bijvoorbeeld slechts begeleid door getokkelde vioolsnaren. Die techniek wordt herhaald in Gold and Swilling, al krijgt het hier een effect van een ratelende banjo en zorgt de harp voor wat tegen noten. Keep sailing  is een rustpunt met een heerlijk kabbelende harp en een fraaie melodiespelende viool.
Je moet zeker wennen aan Twelfth Day en eerlijk gezegd vind ik sommige nummers niet geslaagd en andere weer interessant. Er valt in ieder geval meer uit te halen dan op deze schijf naar voren komt.

Scroll naar boven