Ülk – Nordseewellen/Noordseewellen

uelk-noordsee-frontcover-weNordseewellen/Noordseewellen
(Eigen uitgave, Ruusmusik)

Niet alleen in Nederland maakt men zich zorgen over het afluisteren van telefoongesprekken en meekijken in e-mail. Ook in Duitsland zijn de Edward Snowden-onthullingen actueel. Waar veel Nederlanders het gevoel hebben dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over hun schouder meekijkt, houden de Duitsers daar de Bundes Nachrichten Dienst (BND) voor verantwoordelijk.
Multi-instrumentalist Herbert Bartmann, waarvan eerder de Platduitse cd’s Temmi en Ruusmusik verschenen, heeft over die kwestie een lied gemaakt. De muzikale satire – op de melodie van het Friesenlied – is als MP3 in twee versies te downloaden. De Hoogduitse uitvoering heet Nordseewellen (Wo der groβe Bruder uns belauscht). De Oostfriese versie kreeg de titel Noordseewellen (Waar Big Brother uns beluurt) mee.
Dat de muzikale onrust juist in het Noordwesten van Duitsland opborrelt, is geen toeval. In Norden komt de transatlantische telefoonkabel (TAT-14) Europa binnen. Zowel de Amerikaanse als Duitse veiligheidsdiensten verlenen het kabelgebouw speciale aandacht: ‘om de kabels tegen terroristische acties te beschermen’.

Scroll naar boven