Unicorn – Destination unknown

Destination Unknown
(Eigen beheer, www.unicornmuziek.nl)

Unicorn behoort met haar twintig jaar inmiddels tot een van de meest ervaren folkgroepen in Nederland. Destination unknown is de vierde cd van de band, waarmee dat tweede decennium gevierd wordt. Duidelijk is dat oefening kunst baart. De eerste producten van de groep spraken me niet aan. Voor deze Destination Unknown hoeft de groep zich absoluut niet te schamen. Punt van kritiek blijft dat er wel gemakkelijk uit (over)bekend repertoire gekozen wordt. Ik zou wat meer durf willen zien en afwijken van het geijkte ‘kopie’ pad.
Bright blue rose, het vooral van Mary Black bekende lied, wordt voornamelijk door goed gitaarspel begeleid, maar Unicorn voegt niets toe. Idem voor nummers als Cruel sister, The grey funnel line en Girl from the north country. Ze worden netjes en braaf gezongen, waar ik veel meer overtuiging en kracht wil horen. Dit is in het algemeen de valkuil bij Unicorn. Folkmuziek moet leven en met gedweeë, keurige uitvoeringen wordt het snel een slappe hap. Ontroeren doe je niet door op zeker te spelen, met louter vakkundig spel of binnen de kaders van ‘mooi’ te blijven. Als je lied goed in elkaar zit, kan je zelfs met punk ontroeren!
Er zijn uitzonderingen. Neem het overbekende, en wellicht zelfs uitgekauwde, lied Siuil a run. Zeer sober, maar heel mooi ingespeeld met een interessant, klassiek aandoend intermezzo door gitaar. En heel knap in wisselzang gezongen duet door de twee zangeressen. Ook Motherland en Wayfaring stanger (met name door de eigen interpretatie) doorstaan de proef. Instrumentaal leunt de groep (te) veel op het knappe gitaarspel van John Kuiper. In vrijwel alle nummers is deze dominant aanwezig. Qua arrangement zou er meer gebruik gemaakt kunnen worden van de overige instrumenten (twee keer viool, accordeon en bodhran). Met name uit de twee violen kan je veel meer halen dan nu  het geval is. Accordeonspeler Martien Tijburg mag wat meer souplesse, vlotte soli en variatie in de begeleiding stoppen.
Destination Unknown is een goede stap voorwaarts, maar ik adviseer Unicorn om nu eens alle schroom van zich af te werpen. Ga los, hou je niet in en durf!

Scroll naar boven