Ustad Saami – Pakistan is for the peaceful

Pakistan is for the peaceful
(GlitterbeatGBCD097 /Xango Music Distribution)

Jaren geleden was de Qawwali muziek van Nusrat Fateh Ali Khan razend populair. Een indrukwekkende stem met begeleiding van responszangers, wat authentieke instrumenten, met een leidende rol voor het harmonium. Hij is wellicht de enige bekende muzikant uit Pakistan in het wereldmuziekcircuit.
Uiteraard niet de enige…

Ustad Saami is inmiddels in de zeventig en beschikt over niet zo’n imposante stem als Fateh Ali Khan. Maar wat noem je indrukwekkend? In het geval van Fateh Ali Khan betreft het met name het volume en de uithalen. De stem van Saami is meer geperfectioneerd zonder steriel te zijn. Zijn toonbeheersing is subliem, met vele glissandi en voor westerse oren vreemde toonsoortwisselingen en tonen buiten onze geijkte toonladder.

Als een slang kronkelt hij soms tergend langzaam om de melodie heen. Ook dat is imposant. Aan zijn stem hoor je de leeftijd, maar dat is alleen een pluspunt. De stem is zachter, sprekend door souplesse in plaats van volume. Het bereik is eveneens groot.

Pakistan is for the peaceful werd live opgenomen op het dakterras van het huis van de zanger in Karachi, met begeleiding van zijn vier zoons: Raui (harmonium), Urooj (tambura), Ahmed (tambura) en Azeem (tabla). Alle vier zorgen ze voor de responszang. Drie tracks slechts, waarvan twee met een lange speelduur (Prayer for a saint en Aman). Beiden ook traag in ritme, meditatief van karakter. Dat geldt eveneens voor True notes, maar ondanks het wederom trage, voortkabbelende ritme klinkt dit nummer meer als een ode dan als een meditatie.

Muziek om naar te luisteren, in je op te nemen en een tegenwicht voor de haastcultuur.

Scroll naar boven