Uusikuu – Karuselli

(Nordic Notes NN167)

Een muzikale carrousel is het album Karuselli van het Finse kwintet Uusikuu, dat inmiddels 16 jaar actief is en daarin vijf albums uitbracht. De muziek is geworteld in de Finse muziektraditie, maar niet de geijkte Karelische, de joik of de ballads. Uusikuu brengt tango, walsen, humpa’s, swing sound, naast jenkkas – de Finse variant van de tango – en kaiho, de Finse equivalent van de Portugese saudade.

Ze putten uit die traditie, maar componeren aanvullend eigen nummers in dezelfde stijl. En ze bewerken evergreens, zoals Sirkuksen valot, origineel in 1953 gezongen door Marlene Dietrich en 10 jaar later door Hildegard Knef. Of de Luxemburgse Eurovisie songfestivalwinnaar Nous les amoureux uit 1961. Ze worden dan wel vertaald, met een knipoog en veel humor.

Een vrolijke, ontspannen boel dus dit Uusikuu. Het draait daarbij om de stem van zangers Laura Ryhänen, die vakkundig wordt bijgestaan door Mikko Kuisma (viool), Norbert Bremes (accordeon), James Geier (gitaar, percussie) en Florian Dohrmann (contrabas). Allen nemen de koorzang voor hun rekening. De uitvoeringen staan als een huis: ze ontroeren, ze maken vrolijk, zijn knap gearrangeerd met ruimte voor elk instrument zonder volgepropt te zijn. Kortom: niet het geijkte folkdeuntje uit Finland, soms wat jazzy, dan wat swingend, een klagende ballad en een uit de band springende improvisatie.

Weer eens wat anders op je draaitafel of cd-speler. In ieder geval geen verkeerde keus!

Scroll naar boven